FINNSNES: – På 80-tallet var det en stor sykepleiermangel i Troms og noe måtte gjøres, fastslo ”initiativtager, fødselshjelper og gudfar” til landets første desentraliserte sykepleierutdanning, seniorrådgiver ved Universitetet i Troms, Arnfinn Andersen under jubileumsfeiringa.

Rektor

INITIATIVTAKER Arnfinn Andersen var initiativtaker, fødselshjelper og gudfar til den desentraliserte sykepleierutdanninga.

Den gangen var han rektor på Sykepleierskolen i Tromsø og, etter å ha reist en del rundt i distriktene kom Andersen på løsninga – nemlig desentralisert utdanning.

– Man hadde hatt suksess med desentralisert lærerutdanning, så hvorfor ikke også med sykepleiere, poengterte Andersen.

Sosialdepartementet og fylkeskommunen bevilga penger til utdanningen og alle kommunene ville ha en bit av kaka i form av kvoter til hver kommune.

Begeistring

PUBLIKUM Man hadde kanskje håpet på noen flere frammøtte til jubileet fredag.

– Begeistringen for den nye utdanningen var stor ute i distriktet, men det var også mange som var meget skeptiske til prosjektet. Motstanden var stor både i egen leir på Sykepleierhøgskolen, i Sykepleierforbundet og i Nasjonalt fagråd for sykepleierutdanning. Dette kom til å bli B-sykepleiere mente de, fortalte Arnfinn Andersen.

Høsten 1990 starta den desentraliserte opplæringen opp med 35 studenter. Undervisningen veksla mellom Heimly på Finnsnes og Setermoen leir.

I forkant

BERØMMET Evy Nordby berømmet Lenvik kommune og særlig rådmannen for innsatsen på det helsefaglige området.

Så langt har Studiesenteret utdanna 430 sykepleiere gjennom den desentraliserte utdanninga. En av dem er psykiatrisk sykepleier Birgit Noreng fra Berg kommune, som fortsatt er i sving som sykepleier i hjemkommunen. Det har hun til felles med de aller fleste som har tatt denne desentraliserte utdanningen.

Under jubileumsfeiringa berømmet sykepleier Evy Nordby Lenvik kommune for innsatsen på området, med blant annet tilbudet på Distriktsmedisinsk senter. Hun fremhevet spesielt rådmann Margrete Hagerupsen.