FINNSNES: Ifølge regionlensmann Arnold Nilsen dreier det seg i stor grad om narkotika i form av tabletter og syntetisk cannabis.

– De stoffene er helt klart gjengangere. Vi finner også andre stoffer, men de to nevnte er de vi finner igjen og igjen.

Han forteller at det er enkelt og billig å handle disse stofene på nett, men understreker at risikoen for å bli tatt er økende.

– Vi har fått bedre systemer for å fange dette opp og vi ser flere innslag i media der tollvesnet på Gardermoen oplever en betydelig økning i beslag, sier Nilsen og legger til at det dreier seg om kunder over hele landet.

Beslag i Midt-Troms

I begynnelsen av september utstedte Lenvikpolitiet to forelegg til menn som begge ble bøtelagt for innførsel av narkotika.

Den ene, en 37 år gammel mann, bestilte 30 tabletter Etizolam og tilsammen fire gram med forskjellige syntetiske cannaboider.

Ifølge forelegget ble forsendelsen stoppet på Gardermoen og kom aldri frem til 37-åringen.

Han er også bøtelagt for oppbevaring av stoffet og for å ha kjøpt fem gram hasj.

Forelegg

En 42-åring fra Midt-Troms er ilagt forelegg på 10.000 kroner for å bestilt og importert 250 tabletter av typen Etizolam. Ifølge forelegget var dette i november i fjor. I januar i år skal han ifølge politiet ha bestilt 585 tabletter av samme type.

Mannen er også bøtelagt for å ha kjøpt 2,5 gram hasj på hjemstedet.

Regionlensmann Arnold Nilsen sier at det ikke bare er på Gardermoen man fanger opp narkotika som er bestilt på nett. Lenvikpolitiet har gjort flere beslag også lokalt.

– Det finnes postforsendelser som kommer frem til mottakeren så alle saker starter ikke på østlandet, og legger til at det er flere saker politiet har initiert lokalt.

Uoversiktlig

Han er opptatt av å se problemtaikken i et folkehelseperspektiv.

– Mye av det som kjøpes er uoversiktlig. Det er vanskelig å være trygg på innholdet i det som kjøpes.

– Hva vil du si til de som sitter framfor datamaskinen sin og vurderer å bestille slike stoffer på nett?

– Aller først så tenker jeg at alle bør være opptatt av helsa si. Dette er trøbbel, både på kort og lang sikt. Det vi ser er at svært mange av de vi jobber mot har utviklet rusvaner som også rammer andre deler av livene deres.

Innførsel av syntetisk cannabis er blitt en gjenganger for politi og tollvesen. Foto: Stian André Lund