TROMSØ: Onsdag tok Troms politidistrikt i bruk det nye nødnettet. Dette nettet samler alle nødetatene i ett nett.

Kommer etter

Politiet i Troms er blant de første til å ta i bruk det nye nødnettet. I tillegg til brann og redning og AMK, som også vil ta i bruk det nye nødnettet, vil andre beredskapsorganisasjoner som Røde Kors, Sivilforsvaret og andre komme etter.

– Det nye nødnettet er avlyttingssikkert, som er noe av det viktigste. Nødetatene kan utveksle sensitiv informasjon som de ikke kunne gjøre i det gamle sambandet, sier Jon Are Pettersen i Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) ifølge avisa iTromsø.

- Det gjelder alt fra taktisk informasjon til personopplysninger om helsemessige årsaker. Tidligere var det mange som kunne lytte til frekvensen på politiradioen, så jeg bruker å si at vi nå legger ned Norges største nærradio, sier han.

- Har ventet lenge

– Det er en stor dag for Troms politidistrikt og en dag vi har ventet lenge på. Det nye nødnettet gjør oss bedre i stand til å håndtere de store krisene. Vi får bedre dekning på områder vi ikke hadde dekning tidligere, og lyttekvaliteten er mye bedre enn tidligere, slik at man unngår feilkommunikasjon, sier fungerende politimester i Tromsø, Astrid Nilsen.

Kryptert samband gjør at man kan håndtere operasjoner på en mye bedre måte enn tidligere.

– Vi kan dele sensitiv informasjon på en annen måte, spesielt taktiske dispensasjoner, noe vi måtte ta i vurderingen tidligere med det gamle nettet, fordi man ikke visste hvem som lyttet, sier Nilsen.