FINNSNES: Mattilsynet vedtok tirsdag en forskrift om kontrollområde for bekjempelse av fiskesykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA) i Lenvik. Kontrollområdet opprettes rundt en oppdrettslokalitet i Baltsfjord.

– Vi har sett en økning i ILA tilfeller i region nord, forteller Katrine Flostrand. Hun er avdelingsleder i Mattilsynet i Midtre Hålogaland.

Hvorfor det har blitt en økning i antall smittetilfeller er vanskelig å si.

– Det ønsker vi å finne ut av og samarbeider med både Veterinærinstuttet og næringen, sier Flostrand.

Det er nå fire kontrollområder for bekjempelse og overvåking av ILA i Troms. Områdene ligger i Torsken, Kvænagen, Maursundet, Ibestad og nå Baltfjord.

Bekjempelse

Et kontrollområde inneholder to soner. En bekjempelsessone der den syke fisken befinner seg, og en overvåkningssone for å følge med på utviklingen og eventuell smitte utover bekjempelsessonen.

Mattilsynet opphever bekjempelsessonen når anleggene i sonen har tatt ut fisken, utstyr er rengjort og desinfisert og sonen har vært brakklagt i samsvar med krav i forskriften. Bekjempelsessonen innlemmes deretter i overvåkingssonen som varer i to år.

Ringvirkninger

Når et kontrollområde blir opprettet får det konsekvenser for alle oppdrettsanleggene i sonen.

– Vi følger vår beredskapsplan. Blir det påvist ILA så gjør vi tilsyn. Så er det om å gjøre å iversette tiltak før det når et punkt der store mengder smittestoff sprer seg i vannet. Når det er påvist ILA oppretter Mattilsynet kontrollområder hvor det ikke kan settes ut fisk, sier Flostrand.

Kontrollområdene kan variere i størrelse basert på blant annet havstrømmene i området og nærliggende anlegg. Vanligvis omfatter kontrollområdene en avstand på ca. 10-15 kilometer fra bekjempelsessonen.

– Det viktigste er det næringen kan gjøre. Streng smittehygene er viktig for å hindre smitteforurensing. Har du god og sterk fisk så hjelper det. Vi ønsker også at næringa skal samarbeide om blant annet utsett av fisk, som vil gjøre det lettere med kollektiv behandling av fisken og bekjempelse av både ILA og lakselus, forteller Flostrand.