EI VENNINNE kunne forleden lettere sjokkert fortelle om at datteren på ti år har lært seg å «google» på skolen. Ikke fordi det er noe galt i det, Google og generelt nettbruk er jo viktige verktøy både i skolesammenheng og på andre områder. Vi snakket imidlertid litt rundt dette temaet, og om alle «farene» som lurer ute i den digitale verden.

Skriv din kommentar i debattfeltet nederst

DEBATTEN GÅR stadig rundt temaet nettvett, om barns internettvaner, datatid og alt mulig annet. Men hvordan står det til med nettvettet og oppførsel på sosiale medier for oss voksne da? Og nei, jeg tenker ikke på statusoppdateringer og bildepubliseringer, jeg ønsker heller å slå et slag for god, gammeldags folkeskikk. Som dessverre er fullstendig fraværende blant mange voksne folk på nett. Det virker som at så lenge en kan sitte bak en skjerm og unngår å stå ansikt til ansikt med vedkommende stakkar som har gjort ett eller annet for å provosere, er det fritt fram å bruke all verdens fæle ord og uttrykk. Og gjerne under fullt navn.

JEG SER FOR meg en samtale mellom mor og barnet som har oppdaget Google:

"Mamma, jeg googlet navnet ditt, og da kom jeg inn på denne bloggen der du har skrevet en kommentar, hvorfor har du vært så sint?"

Etter å ha lest over, svarer moren "Denne damen hadde lagt ut et bilde av seg selv i bikini på ferie, og siden jeg ble litt provosert av hvor tynn og veltrent hun var, syns jeg det var helt på sin plass å si at hun både var stygg og lignet på en hore.".

Barnet fortsetter videre: "Enn her da, mamma, hvorfor er du så frekk på dette innlegget?"

Etter å ha lest over, svarer moren: «Å jo, nå skal du høre det at mamma likte ikke at damen skrev om et tema jeg ikke var helt enig i, og da syns jeg det var greit å si at jeg håper hun brenner i helvette og at hun er den største idioten jeg noen sinne har vært borti».

Synes du dette er satt på spissen? Samtalen mellom mor og barn er muligens det, men kommentarene moren må «forsvare» er dessverre høyst reelle. Av voksne folk, under fullt navn. Kjendiser og andre profilerte personer sier stadig vekk at de ikke leser kommentarer om seg selv under nyhetssaker, og mange har også sett seg nødt til å stenge kommentarfelt/gjestebok på sine egne hjemmesider på grunn av stort flertall av særdeles krenkende kommentarer.

HVA I HIMMELENS navn skjedde med folkeskikken? Hvordan skal de som vokser opp lære å oppføre seg mot folk og slå ned på mobbing så lenge foreldrene sitter med hodet ned i tastaturet og lirer av seg de verste frasene til alt og alle? Misforstå meg rett, men det er nesten så jeg ønsker å forsvare god gammeldags baksnakking. Ta heller en telefon til nabokjerringa for å prate om hun der fotballfrua som har vist frem ny bikini på bloggen sin, eller hun samfunnsengasjerte bloggeren som har andre meninger enn deg, fremfor å spy bitterheten og ergrelsen utover kommentarfeltet.

ELLER SKAL barna lære av oss voksne at det er akseptert å oppføre seg sånn mot folk? Særlig lurt er det i hvert fall ikke. Når drømmejobben eller drømmekjæresten står foran deg, og du blir konfrontert med dine egenskrevne oppgulp som aldri forsvinner fra nettet, og du får beskjeden om at det blir ikke deg allikevel.

"Vi ønsker ikke at du skal representere vårt firma, jeg ønsker ikke en fremtid med deg."

MEN SÅ GALT at det ikke er godt for noe. Det ser ut til at det mer enn noen gang før er viktig å lære våre barn å oppføre seg ordentlig mot andre, og ikke ødelegge for seg selv med å kopiere oppførselen til de som ikke vet bedre. Når min sønn i fremtiden forteller om klassekameraten som har annerledes klær, en annen hudfarge, ADHD eller prater på en annen måte, skal han forhåpentligvis lære hjemme å heller gi en hyggelig kommentar fremfor å slenge med leppa. Og ikke minst; heie frem sine klassekompiser fremfor å dra dem ned når de gjør noe bra. For det starter allerede her, grunnlaget for folkeskikk og oppførsel mot andre.

DET SKAL IKKE være noe forskjell på om personen står rett foran deg, eller befinner seg bak en dataskjerm. Jeg mistenker dessuten av nett-mobberne ikke eier mot nok til å si det de måtte ha på hjertet dersom personen sto foran dem.

AT MOBBING er uakseptabelt har vi lært fra barnsben av, noen har følt det verre på kroppen enn andre. Men med forum, blogger og sosiale medier ser vi tydelig at mobbing ikke kun er et barneskolefenomen. Mobbing lever i beste velstand hos folk i alle aldrer, for noen har aldri kommet seg over barneskolestadiet.  Og vi ser med klare øyne hvordan holdningene til mobbing og dårlig folkeskikk forankrer seg i generasjoner.

JEG AVSLUTTER med å sitere Maria Mena fra sangen «Fuck you» som handler om nettmobbing:

"Come a little closer, I didn"t catch your name.  Insult me all you want to, but dare you do it to my face? "