I FORRIGE

uke var jeg på et kurs for digitalredaktører i norske aviser og publikasjoner i Oslo. Det handlet om etikk, skikk og bruk og sosiale medier. De fleste digitalredaktørene rundt om i vårt langstrakte land vegrer seg mot å Facebook-publisere linker til artikler som omhandler innvandring eller Frp-politikk. Nettopp fordi debatten kan gå en smule varm, og fort bli usaklig og vanskelig å moderere i henhold til Vær Varsom-plakaten.

HER I VÅR egen lille andedam, i Midt-Troms og Folkebladet, ser det ut til å være to helt andre ting som får frem debattemperaturen i folket: Publiserer vi noe om lakseoppdrett eller forholdet mellom Finnsnes og disktriktene rundt, ja da kan du være sikker på at folk vil kommentere. Da blir det fort både morsomt og usaklig.

OG DET ER det sistnevnte jeg tenkte å ta for meg nå: By og land i Midt-Troms. Her om dagen meldte først NRK at en storkommune med Lenvik og Tranøy kan bli hetende Senja kommune. Da Folkebladet noen timer senere siterte denne nyheten, gikk debattfeltene varm. Ja, det ble fort en online krangel mellom folk — og alt lar seg ikke gjengis. Noen går så langt at de enten blir «svartelistet» på grunn av ord vi har lagt inn i filteret, eller vi må rett og slett gå inn og slette.

MAN KUNNE sikkert ha stoppet alle biler i Storgata en stillestående fredag ettermiddag og spurt folk i bilen hvor de bor. De færreste bor nok på Finnsnes, men kommer til sentrum av ulike årsaker. Mange finnsnesfolk har hytte på Senja — eller er fra øya. Ja, slik kunne jeg fortsatt. Det er enkelt: Vi senjaværinger trenger Finnsnes, og Finnsnes trenger oss senjaværinger.