ARTIKKELFORFATTER Finn Norbye fra Sørreisa.

MAN VET AT

for noen tiår siden var dette området en av de største jordbruksbygdene i Troms, og antallet dyr som på sommeren beita og gjorde sitt fornødne i og ved vannkilder mye større enn det er i dag.

I DAG ER det såvidt jeg vet, to-tre sauebønder og litt geitehold i området, i tillegg noen elger som beiter og gjør sitt i skog og mark. At et par hundre rein fra eller til skulle utgjøre en stor katastrofe for området kan jeg ikke, og vil ikke forstå.

JEG MENER DET er en berikelse å se dyr i skog og mark, de holder stiene som folk bruker åpne. Alt holder jo på å gro helt igjen på grunn av mangel på dyr i skogen. De få sauer og geiter som beiter her i dag, har ikke sjanse til å holde kulturlandskapet åpent.

DET ER HELLER ikke konkurranse mellom disse dyrearter når det gjelder foret. Reinen eter stort sett lav og det svarte skjegget på gamle bjørketrær, mens elgen tar for seg av skudd og lauv, og sauen tar gresset.

VANNET som går ut fra Helvetesvannet blir renset uansett, enten det er rein eller andre dyr som måtte gjøre fra seg i eller ved vannet. Det er jo de som har egne vannverk som måtte være bekymret for de dyra som holder seg i og ved vannkildene deres. Det er jo stort sett elg og sau som beveger seg nede i skogen. Den reinen jeg har sett i marka holder seg stort sett hvor den kan finne lav.

ANER JEG ET snev av fremmedfrykt, at samene kommer og tar over reinlaven vår, eller hva? Støtt heller opp om andre som også produserer mat av topp kvalitet i området.

REINKJØTTET som man kan kjøpe ved Andsvannet er like topp som sauekjøttet man kan kjøpe fra Troms og Lenvikhalvøya.

PRØV HELLER Å samarbeide, enn å krangle om noe som man kanskje eier, men ikke får ta med seg den dagen man forlater området for godt.