Til alle innbyggere i Berg, Lenvik, Torsken og Tranøy kommune. Vær med å skap framtiden. Vær med å bygg nytt, vær med å bry deg. Vi trenger deg, Senja kommune trenger deg.

Framtiden er ikke noe som bare kommer — vi må selv bidra kollektivt for å få til det beste for alle. Eldre, unge, barn og alle i arbeidsfør alder, vi må alle være med. Vi eier framtiden sammen! For Arbeiderpartiet er grunntanken at et sterkt offentlig tjenestetilbud skal være likt tilgjengelig for alle, uavhengig av størrelsen på pengeboken. Og, vi tror på et fortsatt godt samarbeid mellom det private næringslivet og det offentlige. Det er dette vi kaller en god blandingsøkonomi, et godt sosialdemokrati.

Vi må alle bidra for at velferdssamfunnet skal overleve. Vi må alle være med på å redde den norske modellen og den skandinaviske modellen som har vært med på å gjøre oss til «det beste landet» å bo i. Dette kommer ikke gratis, og det er derfor betaler vi skatter og avgifter etter evne og inntekt.

Vi bor i dag i en ufattelig rik region, både på mennesker og ressurser. Og, i den nye Senja kommune har vi all verdens muligheter til å lykkes med å skape de beste forutsettinger for alle innbyggere. Vi trenger sterke og varige arbeidsplasser, og vi trenger framtidsrettet og tidsriktige yrkesmuligheter i tillegg til å styrke de tradisjonelle yrkesfagene. Vi må gjerne sende våre unge og håpefulle ut i verden for å få kompetanse og livslæring, men like viktig er det å tilrettelegge for arbeidsplasser når de kommer «heim» igjen.

Jeg vet oppriktig ikke om det er mulig å fortsatt ha den samme strukturen på de kommunale arbeidsplassene fra 1. januar 2020, men at vi må ha styrkede enheter inne teknisk drift, skole og helse på viktige sentra i hele Senja kommune er udiskutabelt. Det har med sikkerhet og beredskap å gjøre. Kompetansen som ligger der i dag må vi styrke der det er mulig for å sikre at tjenestene innbyggerne får er reell.

Viktigheten av å styrke og vitalisere skolene fra grunnskolen til den videregående skolen er selvsagt. Vi skal styrke lærerne, kompetansen og lærertettheten, og vi må sikre at alle elever får en trygg og god skolehverdag. Våre barn er viktigst. De frivillige er nok viktigere i distriktene enn i byene. Derfor er styrking av grendeutvalgene viktig. Byen har selvsagt også frivillige, og byen er viktig med tanke på demme opp mot flukten til Tromsø og kanskje sørover?

I regjeringen, med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre i spissen, kan det se ut til at alt skal bli så mye enklere og billigere for kommunene ved å sette ut offentlig tjeneste til de private, ved å forenkle Arbeidsmiljøloven og sikkerheten for arbeidstakerne. Vår region, våre kommuner og egentlig vår nasjon er ikke bygget for dette. Skal vi styrke nasjonen, så må vi styrke arbeidernes rettigheter. Skal vi få varig kompetanse, så må vi styrke arbeidernes rettigheter. Vi skal styrke Arbeidsmiljøloven og gå bort fra forenklingen av midlertidige ansettelser. Vi skal bort fra stråselskaper og ansettelsesbyråer i andre land som selger korttidskontrakter til lønn langt under tariff. Vi skal ta tilbake de norske yrkesfagene, og vi må styrke læreryrket.

Nå kommer virkelig uttrykket «By og land — hand i hand» til bruk, for det som må gjøres for at Senja kommune skal bli en suksess. Fra ytterst til innerst, fra nord til sør i den nye kommunen skal vi jobbe for det gode samarbeid. Byen med de viktige funksjonene innenfor helse og administrasjon, distriktene med en sterkere bo-lyst og tryggere arbeidsplasser.

Vi trenger også en styrking av lokaldemokratiet for å lykkes. Når vi nå skal ta hele Senja kommune i bruk, så må vi se hele kommunen. Vi trenger de visjonære som tør å se endring og vi trenger de som vil endring, kun da kommer vi framover. Da skaper vi framtiden til det beste for alle. Da kan vi 1. januar 2020 ønske velkommen til Senja kommune og velkommen til Sážža Suohkan!

- Nå kommer virkelig uttrykket «By og land — hand i han» til bruk, for det som må gjøres for at Senja kommune skal bli en suksess, skriver Tommy Sarnes. Foto: Stian Jakobsen