Sørreisa SV ønsker å gratulere Ican (Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen) med tildelingen av årets fredspris. I begrunnelsen fra Nobel-komiteen heter det blant annet: «...for sitt arbeid med å påpeke de katastofale humanitære konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen og for sin banebrytende innsats for å få til et traktatfestet forbud mot slike våpen».

Takket være Icans iherdige innsats, vedtok 122 av FNs 193 medlemsland sist sommer et forbud mot atomvåpen. Norge stemte dessverre mot forbudet. «Folk i verden ønsker ikke å bli forsvart med atomvåpen», sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss Andersen i forbindelse med tildelingen. Nobelkomiteen går dermed mot Solberg-regjeringas og Natos atomvåpenlinje.

Ican er en koalisjon av 468 ikke-statlige organisasjoner fra 101 land. 25 norske organisasjoner er medlemmer. Den rødgrønne regjeringa ga økonomisk støtte til Ican, både den internasjonale og den nasjonale delen av organisasjonen. Støtten fra utenriksdepartementet da Jonas Gahr Støre var utenriksminister, var helt avgjørende for å kunne bygge opp den norske avdelinga, sier Grethe Østern, som er Norsk Folkehjelps representant i Icans styre.

Da Solberg-regjeringa tok over i 2013, kuttet de først all støtte til den internasjonale avdelinga av Ican, og fra 2016 uteble støtten også til den norske avdelinga av organisasjonen. Nedbemanninga har gått fra syv til to og en halv ansatt. Anne Marte Skaland er leder i Ican-Norge. Hun er strålende fornøyd med årets tildeling, og håper dette kan være en vekker for den norske regjeringa.

«Norge deler ambisjonen og ønsket om en verden fri for atomvåpen», sier statsminister Erna Solberg. «Men det er også sånn at Norge ikke kommer til å undertegne avtalen gjort i FN. Vi kommer ikke til å støtte forslag som svekker Nato», sier hun. Slik taler en statsminister som egentlig ønsker å bevare dagens fastlåste situasjon, hvor de ni statene som har atomvåpen ikke viser noen vilje til nytenkning, og hvor nye land enten truer med, eller arbeider for å utvikle dette våpenet.

Det er her verdt å huske at nettopp gjennom bindende internasjonale avtaler, har verden kvittet seg med landminer, klasevåpen og biologiske og kjemiske våpen. Det samme må kunne oppnås med atomvåpen, det verste av alle våpen, men da må noen gå i bresjen for å starte denne prosessen. All ære til Nobel-komiteen for denne tildelinga.

I Stortinget fremmer SV nå følgende forslag: «Stortinget ber regjeringa legge fram en sak om signering og ratifikasjon av FN-traktaten som forbyr atomvåpen, i løpet av stortingssesjonen 2017-2018». SV ber også om en utgreiing av hvordan dette vil slå ut iforhold til de forpliktelser vi har som Nato-medlem, og om behov for enkelte tilleggsartikler i Nato-traktaten. Her har Norge en unik sjanse til å bevege Nato i riktig retning. Alternativet er en rustningsspiral som aldri slutter.

Ican er vinneren av årets fredspris. Fra venstre Beatrice Fihn, direktør i Ican, Daniel Hogsta, internasjonal koordinator og Grethe Ostern, medlem av styringsgruppa i Ican, under pressekonferansen da det ble kjent at de er tildelt årets pris. Foto: Martial Trezzini