Krisesenteret i Midt-Troms er bevisst sitt ansvar, og har derfor tatt grep for å styrke Midt-Troms sin kompetanse mot vold i nære relasjoner. Denne uken arrangeres konferansen «Møtet med den voldsutsatte» på Finnsnes, og alle våre samarbeidende kommuner er invitert. Konferansen er gratis, da krisesenteret har fått innvilget midler fra justis og beredskapsdepartementet til dette formålet.

Dette gjør vi fordi vi mener at hjelpeapparatet fremdeles ikke er gode nok på avdekking av vold i nære relasjoner, og at krisesenteret har et klart mandat utfra vår jobb nettopp å bevisstgjøre samfunnet rundt problematikken. Vi ønsker derfor å gi hjelpeapparatet i Midt-Troms verktøy til å håndtere dette. Hjelpeapparatet må tørre å gå inn i sakens kjerne, og vi må vite hvor vi kan henvende oss får å få bistand i sakene som befatter vold i nære relasjoner.

Konferansens innhold vil forhåpentligvis bidra til en større bevissthet, og inneholder blant annet; Hvordan vi jobber på krisesenteret, stabiliseringsmetoder, flerkulturelt perspektiv, utviklingstraumer, traumebevisst omsorg, samt en bolk til slutt om hvordan vi hjelpere kan ivareta oss selv som hjelper voldsutsatte. Det er leid inn gode eksterne forelesere.

Vold i nære relasjoner er kompliserte saker. Vold kommer i mange former, og er ikke bare fysisk. Den er også psykisk, og kan være svært krenkende og skadelig over tid. Dette kan være vanskelig å avdekke. Ikke alle typer vold gir synlige blåmerker. Mange blir traumatiserte og trenger hjelp til å mestre livet sitt i etterkant. Mer kunnskap gir derfor en økt bevissthet hos hjelperne, og der vi tar ansvar for å avdekke vold i nære relasjoner. Dette er et samfunnsansvar.

Vi som hjelpeapparat må derfor se bredden i det, på tvers av de ulike hjelpeinstanser som finnes i kommunene. Alle som berøres av vold i nære relasjoner koster det norske samfunn mellom 4,5 og seks milliarder kroner. Årlig.

Menneskene bak tallene; Store lidelser der mennesker utsettes for grov fysisk vold, grov psykisk vold, overgrep, trusler, menneskehandel og digital vold. Flere av de som utsettes for dette faller ut fra både skole, jobb og sosialt liv. Mange blir ufør, og lever et liv i frykt. Og midt blant alle de voksne står barna. Barna som ser og hører, barna som utsettes for vold. Hvem skal være stemmen til barna når mor eller far utsetter de for vold?

I dag vet vi gjennom forskning at det å være vitne til vold er like skadelig som å utsettes direkte. Det gir oss som hjelpere nok informasjon som krever handling. Barn får på lik linje med voksne vedvarende helseplager på grunn av volden. Påvist vold kan få konsekvenser for hjernens utvikling. I tillegg til dette, får barna også problemer for eksempel i forhold til tilknytning til omsorgspersonene, søvnvansker, lærevansker, angst og atferdsvansker. Forskning viser også at de som selv har opplevd vold i sin barndom oftere utsetter andre for vold.

For hver familie vi klarer å hjelpe, gir det håp. Håp om at vold i nære relasjoner minker. Dessverre ser tallene på antall brukere av krisesentrene i Norge skremmende like ut for hvert eneste år som går. Vi kan derimot ikke gi opp. Bekjempelse av vold i nære relasjoner må derfor fremdeles være et satsningsområde for den norske regjering. Så får vi i Midt-Troms gjøre vårt for at barn, kvinner og menn som utsettes for vold får den hjelpen de fortjener. Slike mål kan nåes ved at vi knytter sterkere bånd mellom hjelpeinstansene i kommunene og krisesenteret.

Konferansen er derfor svært viktig for Midt-Troms. Slik gjør vi hverandre gode, og slik når vi ut med hjelp til flere som trenger det.

- Mer kunnskap gir derfor en økt bevissthet hos hjelperne, og der vi tar ansvar for å avdekke vold i nære relasjoner. Dette er et samfunnsansvar, skriver Gørill Traasdahl. Foto: Maria Holm Simonsen