ARTIKKELFORFATTER Sandra Borch.

Statsminister

Erna Solberg (H) slår i et intervju med VG utvetydig fast at alle Bell-helikoptrene på Bardufoss skal flyttes sørover, uansett hva landmaktstudien til slutt konkluderer med når det gjelder helikopterstøtte til hæren. Solberg sier; «Det er ikke snakk om at noen Bell-helikopter skal bli igjen i nord».

Samtidig kommer Solberg med knallhard kritikk av Arbeiderpartiet i denne saken. Hun beskylder Ap-ledelsen for å drive dobbeltspill, ved å love bort de samme helikoptrene både til Bardufoss og til Rygge i Østfold. Solberg sier følgende; «Arbeiderpartiet forsøker å komme seg unna konsekvensen av at de var med på et forlik om langtidsplanen for forsvaret»

Jeg har også vært den som har kritisert Arbeiderpartiet fordi de ikke var med på å sikre helikoptermiljøet på Bardufoss. Jeg har vært skuffet og forvilet over at de ikke ønsket å sikre flertall for Senterpartiets to forslag i Stortinget i vår, forslagene sikret at hovedbase for helikopter fortsatt skal være på Bardufoss. Når det er sagt er Solberg og regjeringen tydelige, de ønsker ikke et helikoptermiljø på Bar-dufoss. Arbeiderpartiet har vært utydelig, lokale Arbeiderpartipolitikere har med rette vært fortvilet. Når regjeringen er så tydelig på hva de mener, er vårt eneste håp en ny regjering med et sterkt Senterparti som kan stille krav til Arbeiderpartiet når det gjelder forsvaret.

I 2008 stadfesta Senterpartiet i den rødgrønne regjeringen at «Bardufoss flystasjon skal utvikles som hovedbase for forsvarets fremtidige helikopterstruktur». I Langtidsplanen fra 2012 fulgte vi opp det vedtaket med at «Bardufoss flystasjon videreføres som hovedbase for Forsvarets helikoptre med felles ledelse for 339 skvadron med Bell 412 taktiske transporthelikoptre, 337 skvadron med NH 90 kystvakthelikoptre og 334 skvadron med NH 90 fregatthelikoptre».

Flyttingen av 339-skvadronen og det som nå viser seg å være en nedlegging av hovedbase for helikopter, er nok et bevis på en feilprioritering og pengesløsing i Forsvaret. I Langtidsplanen bruker regjeringen store summer på å bygge ned kapasitet i Nord-Norge, for så å bygge opp tilsvarende kapasitet på Rygge.

Det er over flere år bygd opp et solid og verdifullt kompetansemiljø på Bardufoss. Etableringen av hovedbasen på Bardufoss ble ferdigstilt i år, i tillegg til det nye skvadronbygget er det etablert infrastruktur og inventar til den nye helikopterbasen. Det har vært ei svært omfattende investering, med kostnader på om lag én milliard kroner.

Kampen for helikopter på Bardufoss er ikke over. Til høsten skal Stortinget vedta en plan for Hæren og Heimevernets fremtid i Norge. Om Senterpartiet får gjennomslag, vil den inneholde dedikerte helikopter til Hæren og et sterkt helikoptermiljø med hovedbase på Bardufoss. Etter Erna Solberg sine uttalelser, er vårt eneste håp ei ny regjering som kan videreføre det arbeidet som har vært lagt ned på Bardufoss over mange år.