Kay Erling Ludvigsen.

Førstkommende fredag

samles alle kommunestyrerepresentantene i Tranøy, Torsken, Berg og Lenvik til et historisk kommunestyremøte i Kunnskapsparken på Finnsnes. Dette kan vi gjøre til en suksess eller en fiasko, men det henger kun på oss selv.

Vi kan diskutere tvang (noe jeg er i mot), reformprosess, storting eller regjering til vi blir blå (eller blåblå) i trynet, men faktum er det at det akkurat nå kun er vi som kan forme vår egen framtid. Jeg har alltid hatt troen på en ny kommune her hos oss. Jeg tror de fire Senja-kommunene komplementerer hverandre, og jeg tror at vi sammen kan bli skikkelig, skikkelig sterke. Kombinasjonen av Finnsnes og de skapende bygdene rundt kan ikke bli noe annet enn en suksess, spør du meg.

Vi har mange levende bygder rundt oss, og regionsenteret Finnsnes er fullstendig avhengig av at disse fortsetter å utvikle seg for at byen skal ha en positiv utvikling. På samme vis er bygdene avhengig at Finnsnes gjør jobben, og leverer handelsnæring, kompetanseutvikling og gode administrative tjenester til alle innbyggerne.

Vi har alle muligheter til å lykkes. Kommunene rundt oss kommer til å merke et økende trykk til å skaffe seg kompetent arbeidskraft i et arbeidsmarked som det er sterk konkurranse i. Bare det å drifte en kommuneadministrasjon er ikke enkelt i dag. Vi konkurrerer med de største byene for å tiltrekke oss de beste ansatte. Det er ikke enkelt.

Men sammen kan vi klare dette! Vi vil også kunne ha såpass muskler at vi kan gjøre det aller viktigste en kommune skal gjøre forutenom «den daglige drifta», nemlig utviklingsarbeid. For vi har alle muligheter til å utvikle vår region, og da tenker jeg på fiskeri, reiseliv og utdanning spesifikt. Vi kan skape en kommune som vil kunne vise muskler — langt utenfor egne kommunegrenser.

Men da må vi sporenstreks endre kurs. Negativiteten mot Finnsnes må snus til positivitet. Vi må bevise at vi ønsker bygdene alt vel. Vi må gi folk troa på dette prosjektet. Framsnakking og en grunnleggende positivitet fra alle aktørene i byggingen av en ny kommune er alfa omega for å få dette til å fungere.

Lenvik Arbeiderparti har jobbet konstruktivt og positivt med kommunereformen. Vi har ikke sparket politisk bein på våre politiske motstandere, men vi har forsøkt å gjøre det vi mener er best for innbyggerne. Det føler jeg vi har lyktes med. Vi mener at en robust og fremtidsrettet kommune er viktig for å møte morgendagens behov, samt for å møte konkurranse fra by-regionene nord og sør for oss.

Folkebladets redaktør har ofte tatt opp «Tromsø-suget» i sine kommentarer. Like viktig er lekkasjen vi opplever mot Oslo, Trondheim og Bergen. Skal vi snu dette må vi bygge en kommune som er attraktiv å komme hjem til etter endt utdannelse. Eller at man rett og slett kan ta utdannelsen her hjemme.

Jeg har forståelse for at flere innbyggere er skuffet over prosessen. Lokalpolitikere i flere kommuner har valgt å overse resultatet i folkeavstemmingene. Men jeg ber dere også om å prøve å se dette fra lokalpolitikernes perspektiv. Som kommunestyrerepresentant i den største kommunen, Lenvik, ser jeg hver eneste dag hvor vanskelig det er å få endene til å møtes.

Det er krevende å være kommune i Nord-Norge, og det vil ikke bli mindre krevende fremover heller. Det er sammen at vi skaper de beste løsningene, og det er nok dette som har fått flere lokalpolitikere til å stemme som de har gjort. Vi må stikke fingeren i jorda og ta realitetene på alvor.

La ikke navnedebatt eller krangel om nytt kommunevåpen bli det sentrale samtaleevnet over kaffebordet de neste par årene. Vi bør snakke om det som virkelig betyr noe, nemlig hvordan vi skal lage den beste kommunen i Norge. Det bør være fokuset — og det har jeg troen på at vi skal klare!