Troms fylkesting støtter Fylkesmannen og politimesteren i Troms sin uttalelse, der de utrykker bekymring for beredskapen i Troms dersom 339-skvadronen flyttes. Konsekvensene av en flytting av 339-skvadronen må utredes nærmere.

Nord-Norge og Troms er en stor region, med mye spredt aktivitet og en sårbar infrastruktur – særlig vinterstid. Ressursene som 339-skvadronen utgjør, er derfor i beredskapssammenheng særdeles viktig for vår region. Forsvarets støtte til det sivile samfunn kan være helt avgjørende i kritiske situasjoner, og dette har vi erfart flere ganger, senest i vinter.

Landmaktutredningen skal behandles i Stortinget høsten 2017. I mandatet til landmaktutredningen sier forsvarsministeren følgende: “Jeg ser det som naturlig at arbeidet behandler en rekke enkeltspørsmål knyttet til den videre utviklingen av Hæren og Heimevernet, eksempelvis — men ikke begrenset til -ulike løsninger for å ivareta landmaktens behov for mobilitet, herunder helikopterkapasitet, og landmaktens tilstedeværelse i hele landet, med særlig vekt på Nord-Norge.”

Troms fylkesting ønsker et fokus på forsvarets roller i dag og i fremtiden. I likhet med hva som beskrives i «Prop. 151 Kampkraft og bærekraft - Forsvarets langtidsplan», er også beredskap i nord av høyeste prioritet. I Forsvarets langtidsplan står det følgende: «Forsvaret bidrar til å skape trygghet for staten og samfunnet. For et fungerende demokrati er dette et viktig utgangspunkt for stabilitet, demokratisk utvikling og økonomisk vekst. Store deler av forsvarets og forsvarssektorens virksomhet kommer det sivile samfunnet til gode, eksempelvis i form av bistand forsvaret på anmodning yter til sivile myndigheters håndtering av kriser og katastrofer.»

Troms fylkesting mener det er viktig at fylkesmannens og politimesterens betraktninger rundt 339-skvadronen tillegges stor vekt ved behandlingen av landmaktutredningen, og understreker den strategiske lokaliseringen av 339-skvadronen i beredskapssammenheng. Troms fylkesting understreker at 339-skvadronen og dens beredskapsansvar må bli sterkt prioritert og ivaretatt ved Stortingets behandling av landmaktsutredningen.