ARTIKKELFORFATTER Tor Nymo

orsøker stortingsrepresentant Martin Henriksen fra Ap og Troms, å gjøre det klart for velgerne, ikke minst sine egne, om hva partiet egentlig mener om Bardufoss flystasjon og helikopterbasens fremtid. Hvis innlegget kunne ha bidratt til å dempe forvirringen rundt Ap-ledelsens forskjellige utspill så tror jeg mange ville ha oppfattet innlegget som positivt. Det klarte Henriksen på ingen måte.

Dermed fortsetter kritikken og frustrasjonen fra velgerne over vinglingen fra ledelsen i Ap om hva partiet mener når det gjelder om Bardufoss fortsatt skal være hovedbase for helikopter med de funksjoner det medfører. Dette var for øvrig Ap med på å vedta så sent som i 2014. Også vedtaket som ble gjort når langtidsmeldingen for forsvaret ble vedtatt i november sist høst skapte stor frustrasjon. Der ga jo Ap sin støtte til regjeringen om å legge ned Andenes flystasjonen med de følger det får for lokalsamfunnet, samt vedtok å flytte 339-skvadronen.

Alle forsvarsinteresserte har jo også fått med seg at presidentskapet på Stortinget, sist uke, der flertallet med Høyre, Frp og Arbeiderpartiet avviste å behandle representantforslaget fra Senterpartiet, Venstre, KrF og SV om å sikre Bardufoss som hovedbase for helikoptre og stoppe flyttingen av 339-skvadronen til Rygge. Begrunnelsen fra Svein Roald Hansen, en skikkelig tungvekter i Arbeiderpartiet, og en av Aps tre representanter fra Østfold i presidentskapet, var virkelig oppsiktsvekkende. Han begrunnet nemlig avslaget med at en behandling av forslaget om å beholde hovedbasen på Bardufoss ville være i strid med vedtaket som ble gjort i langtidsplanen der Arbeiderpartiet ga sin støtte til regjeringen om å legge ned Andenes og flytte 339-skvadronen til Rygge.

Vedtaket som ble gjort der var altså, ifølge Hansen, at hovedbasen for helikopter ble flyttet til Rygge. Virkelig oppsiktsvekkende ble det dagen etter, da Aps leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, nærmest tok avstand fra sin partikollega i presidentskapet og sa han tydeligvis ikke visste hva han hadde stemt. Riktig fornøyelig blir det når representanten Henriksen forsterker inntrykket av kaos i Aps ledelse i sitt innlegg ved si at undertegnede, Tor Nymo, henger seg opp i at en kollega og partifelle av han i presidentskapet feilaktig brukte begrepet hovedbase en sen nattetime. Det som ble sagt da var feil, og har blitt dementert fra Ap, skriver altså stortingsrepresentanten fra Troms. Dette bidrar så visst ikke til noe klargjøring av kaoset, spør du meg.

Det Jonas Gahr Støre skulle bidra med ved sitt besøk i Midt-Troms siste uke var en ikke overraskende nyhet om at om hvis Arbeiderpartiet vinner valget så skal de sikre helikoptre for Hæren på Bardufoss, og at det var naturlig at hærhelikoptrene ble organisert i en egen skvadron. Det var i grunnen nøyaktig det samme Aps ledelse lanserte ca en måned etter det fatale vedtaket i LTP i Stortinget der Ap støttet regjeringen og blant annet fikk lagt ned Andenes flystasjon og flytta 339-skvadronen til Rygge. I tillegg støttet Arbeiderpartiet regjeringen i realiteten å flytte Bardufoss som hovedbase til Rygge.

Om tidligere vedtak om hvor hovedbasen for helikopter skulle være, og som Ap var med på, sa Støre at Forsvaret ikke lenger opererte med begrepet hovedbaselenger. Det er i og for seg korrekt, men svært mange er av den oppfatning at regjeringen og Arbeiderpartiet har sørget for å ta ut dette begrepet i LTP for å tåkelegge/skjule at funksjonene i det tidligere hovedbasebegrepet ble vedtatt flyttet fra Bardufoss til Rygge. Aps tungvekter i presidentskapet fra Østfold hadde tydeligvis ikke fått med seg dette forsøket på tåkelegging da han tirsdag på Stortingets talestol sa at hovedbasen ble vedtatt flyttet fra Bardufoss til Rygge i langtidsplanen for Forsvaret.

For å klargjøre, en gang for alle, hva dette innebærer, har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide slått fast: Stortinget, det vil si, regjeringen med støtte av Arbeiderpartiet, har sluttet seg til regjeringens anbefaling om å legge ned 139. Luftving. Skvadronene og avdelingene som i dag er underlagt luftvingen vil bli underlagt et ledelseselement som opprettes på Rygge. Det svarer altså forsvarsministeren på spørsmål fra Senterpartiets Liv Signe Navarsete. Navarsetes spørsmål var som følger:” Kan statsråden gjøre greie for hva som no er og hva som vil bli status til hovedbasen for helikopter som har vært lokalisert på Bardufoss, og tolkar statsråden vedtaka i Innst. (2016-2017) som at 139. Luftving er vedtatt flytta fra Bardufoss til Rygge?

Eriksen Søreide viser til stortingsproposisjonene som vedtok å organisere helikopterskvadronene under felles ledelse av 139. Luftving. Samtidig sier statsråden i sitt svar: «Verken ”hovedbase helikopter” eller ”Bardufoss flystasjon” er organisatoriske enheter i forsvaret. Alle forsvarets helikopter er organisert i skvadroner. (330-skvadronen med redningshelikopter (Sea King), 337-skvadronen med kystvakthelikopter, 334-skvadronen - fremtidige fregatthelikopter (NH90) og 339-skvadronen med taktiske transporthelikopter (Bell 412). Alle skvadronene er i dag underlagt 139. Luftving som organisatorisk enheter og overbygning. 339-skvadronen ble ved behandling Innst. 62 S (2016-2017) vedtatt lokalisert til Rygge. Samtidig sluttet Stortinget (Arbeiderpartiet) seg til regjeringens anbefaling om å legge ned 139. Luftving. Skvadronene og avdelingen som i dag er underlagt luftvingen vil bli underlagt et ledelseselement som opprettes på Rygge», skriver forsvarsminister Eriksen Søreide i sitt svar.

Dette fikk altså regjeringen flertall for ved hjelp av Arbeiderpartiet under behandlingen av langtidsmeldingen i Stortinget i november 2016. Jeg vet ikke hvor mye kunnskap Henriksen har om Forsvaret, men han kunne kanskje ha fått med seg at det ikke er alltid at angrep er det beste forsvar. I et langt innlegg i blant annet Nordlys skyter han nemlig fra hofta i en lang tirade, og svært indignert beskylder Senterpartiet og undertegnede, samt regjeringspartiene, for å motarbeide Aps forslag om å ha helikopterstøtte for Hæren på Bardufoss. Hvor har han dette fra? Det er jo ikke i nærheten av sannheten.

Jeg er rimelig sikker på at hvis Henriksen hadde spurt velgerne i Nord-Norge om troverdigheten når det gjelder partienes handtering av langtidsplanen til Forsvaret, ikke minst voteringen rundt fremtiden for Andenes- og Bardufoss flystasjoner, så ville han blitt kraftig realitetsorientert. Det ville kanskje vært nok å se på siste meningsmåling for landsdelen.

Det Jonas Gahr Støre sa om hærhelikoptre på Bardufoss under sitt besøk er nøyaktig det samme partiledelsen lanserte en måned etter at partiet ga sin støtte til regjeringen om å legge ned Andenes, flytte 339-skvadronen til Rygge, samt flytte hovedbasen (139. Luftving) for helikopte fra Bardufoss til Rygge. At dette er et nytt forsøk fra partiledelsen å tåkelegge/fraskrive seg ansvaret for den fatale kjensgjerning og konsekvensene av sine vedtak, er det liten tvil om. Det er hevet over enhver tvil at Arbeiderpartiet sammen med Høyre og Frp, under hele prosessen, har ønsket å ta fra Bardufoss hovedbasen og flytte den til Rygge.

Det forstår alle, da Arbeiderpartiet sa nei til å støtte representantforslaget fra Senterpartiet, Venstre, KrF og SV om at hovedbasen skulle være på Bardufoss. Ja, ikke nok med det, men de samme partiene stemte i mot, og dermed fikk flertall for å stoppe muligheten for at Stortinget fikk forslaget til behandling. Det er også verdt å merke seg at stortingsrepresentantene for disse partiene fra forsvarsfylket Troms blindt har stemt med sin respektive partiledelse. Dette til tross for sterk mobilisering og god argumentasjon mot vedtakene fra egne velgere i fylket.

Svært mange av befolkningen i Troms opplever Ap-ledelsens handtering som et svik mot velgerne. Det samme uttrykket ble også brukt av et svært oppegående medlem fra Arbeiderpartiet i Målselv. Han er medlem i kommunestyret og brukte uttrykket «svik» etter Aps støtte til regjeringen under voteringen om langtidsmeldingen for Forsvaret. Siden det er mange som lurer på hvorfor Arbeiderpartiet skal utsette sine forslag om Forsvaret til etter valget, ville det nok vært nyttig å få en avklaring på det. De fraskrev seg jo nettopp muligheten til å støtte representantforslaget fra Senterpartiet om at hovedbasen for helikoptre fortsatt skulle være på Bardufoss.

Det kan kanskje være nyttig å få med seg at Sps medlem i utenriks- og forsvarskommiteèn, Liv Signe Navarsete, ikke er fornøyd med svaret fra forsvarsministeren. - Det står ikke i vedtaks form at 139. Luftving skal legges ned og flyttes. Jeg kommer til å stille et nytt spørsmål til ministeren der jeg ber henne vise til vedtaket. Dette har ikke vært debattert i forsvarskomiteen, sier Navarsete.

Forsvaret blir en viktig sak i valgkampen. Behandlingen av landmaktutredningen blir en av dem. Nå må alle gode krefter presse på for at ikke regjeringen forsøker å utsette behandlingen til etter valget. Det vil ikke bli akseptert!