Rundt 50 personer var samla i kommunestyresalen i Lenvik til et 1. mai-arrangement i regi av Lenvik KrF – noen deltakere helt fra Salangen. En med et kritisk avisinnlegg til at Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) skulle være hovedtaler, kan ikke ha registrert følgende: Lenvik KrF har på sine tidligere arrangementer hatt gjester og gjestetalere uavhengig av partifarge som tidligere ordfører Martin Ness (Ap), en fylkesmann, en rektor ved UNN og en biskop.

Ordfører Sivertsen brukte ikke ett ord til å skjelle ut politiske motstandere, men gav innledningsvis honnør til arrangøren for innbydelsen og rosord til mamma Ingvild Moldsvord for vakker pianomusikk, ord og sang sammen med sine to døtre. Fra innholdet i ordførerens tale kan jeg her bare nevne et par eksempler. Først gav han ei saklig innføring i forhistoria til ILOs organisasjon og ros til organisasjonene i Norge for ansvarlighet både på arbeidsgiver- og arbeidstakersia. Det har skapt mye av grunnlaget for vårt velferdssamfunn.

Det andre: Kommunene Lenvik, Tranøy, Torsken og Berg er snart historie og en ny Senja-kommune med rundt 15.000 innbyggere snart en realitet. Jeg registrerte: Tre kommuner skal ikke inn i Lenvik, men alle fire skal bli til en helt ny kommune hvor målsettinga er likeverd. Sjøl om vi av natur vil beholde det tilvante, er det likevel over tid nødvendig med endringer også i kommunestrukturen, meinte ordføreren, og nevnte eksempler på tidligere nødvendige kommunereguleringer i vårt område.

KrFs førstekandidat i Troms ved Stortingsvalget 2017, Helga Marie Bjerke, orienterte greitt om viktige saker for KrF. Mine tanker etter å ha hørt hennes klare, velformulerte innlegg er: Ho og KrF fortjener min og mange sin stemme ved valget. Hennes innlegg var nok prega av det ho nylig hadde hørt av partileder Knut Arild Hareide både på landskonferansen og under landsmøtet. KrF-lederen uttalte der at ikke alle forslagene fra nåværende regjering er gale. KrF vil ikke si nei til alt som smaker av endringer, men er urolig for summen av endringene - spesielt i distriktspolitikken.

Hareide kritiserte også distriktspolitikken under regjeringa av Ap, SV og Sp, som ikke var noe bedre med nedlegging av sjukehus i distriktene, ingen utflytting av statlige arbeidsplasser, nærmest norgesrekord i nedlegging av skoler og gårdsbruk. KrF har i budsjettforhandlingene med nåværende regjering av Høyre og Frp fått retta på det verste, men KrF har større ambisjoner for distriktene enn å drive skadebegrensninger. KrF arbeider for gode rammevilkår for næringsutvikling, landbruk og fiskeri, gode bredbånd til alle, veier og kollektivtransport – levende lokalsamfunn over hele landet. Noe må ha glømt eller oversett at det er i distriktene de største verdiene skapes.

Familie, skole og menneskeverd er KrFs hovedsatsing i valgkampen. Foreldre er erstattelig på jobb, men uerstattelig heime - spesielt i barns første leveår. KrF satser på barn og familie – å trå til når livet er sårbart ved starten og mot slutten av livet eller når sjukdom rammer. KrF er alltid på barnet og livet si side og vektlegger etikken mer enn teknikken. KrF kjemper mot sortering av menneskeliv.

KrF har i budsjettforhandlingene fått gjenomslag for en opptrappingsplan for å hindre vold mot barn, for tidlig innsats i skolen med satsing på flere lærere, en økonomisk forpliktende opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse. Budsjetthausten 2014 fikk KrF endra det usosiale budsjettforslaget til regjeringa. Hausten 2016 fikk KrF regjeringa til å ta klimaet på alvor. KrF er ikke minst med i kampen for Norges og verdens fattige, kampen for det enkelte menneske sin ukrenkelige verdi bygd på et kristent verdigrunlag. Som første prioritet vil KrF – om valget 2017 gir grunnlag for det – med i ei regjering av Høyre, Venstre og KrF for å få direkte og større innflytelse. Om dette ikke lykkes, vil KrF påvirke i konstruktiv opposisjon.

Som vanlig diska KrF-kvinner opp med god mat og drikke. KrF- leder i Lenvik, Per Inge Søreng, leda festsamværet på en rutinert måte. Han ikke bare delte ut blomster, men lovte til og med stor 70-årsjubileumsfest til hausten med jubileumshefte skrevet av en KrF-pioner i Lenvik.

- Sjøl om vi av natur vil beholde det tilvante, er det likevel over tid nødvendig med endringer også i kommunestrukturen, meinte ordføreren (Geir-Inge Sivertsen, bildet), og nevnte eksempler på tidligere nødvendige kommunereguleringer i vårt område., skriver Oddmar Mathiassen. Foto: Trond Sandnes