Den største utfordringen for elever som går på yrkesfag, er faren for å stå igjen uten en lærlingplass når man er ferdig på skolen. Det er også grunnen til at så mange dropper ut fra en yrkesfagsrettet utdanning. Nettopp derfor har Frp i regjering sørget for at tilskuddet bedriftene får for å ansette lærlinger er økt med 20.000 kroner slik at enda flere bedrifter vil ansette flere lærlinger.

Det offentlige har i alt for lang tid tatt inn alt for få lærlinger, og det har gjort at veldig mange står uten lærlingplass når de er ferdig på videregående. Derfor er jeg veldig glad for at Fremskrittspartiet har fått flertall for at det skal stilles krav om bruk av lærlinger når det offentlige skal gjennomføre store bygg- og anleggsoppdrag.

Noe av det verste jeg vet om er når andre snakker ned yrkesfagene og de som velger å gå yrkesfaglig retning i videregående. Hadde det ikke vært for de som velger å ta en yrkesfagrettet utdanning, hadde hele landet vårt stoppet opp. Respekten for yrkesfagene er ikke på plass før det er like bra med et fagbrev og et mesterbrev som det er med en bachelorgrad eller en mastergrad. Dette er noe vi må ta på høyeste alvor.

I dag er yrkesfagene alt for teoritunge. Det er helt meningsløst at de som går på elektro eller TIP skal sitte med diktanalyse. Teorien på yrkesfag må bli mye mer relevant for det arbeidslivet man skal ut i etter at man er ferdig på skolen.

Det er helt meningsløst at de som går på elektro eller TIP skal sitte med diktanalyse, skriver Vegard Forsland Braathen.