Folkebladet kunne torsdag 27. april presentere populisme satt i system. To fjorder stenges for sildefiske for å beskytte hvalsafari og reiselivsnæring. To personer står fram i samme artikkel og beskriver totalt forskjellige virkelighetsoppfatninger. Den ene er en fornøyd lokalpolitiker fra Berg Frp som aktivt har bidratt til å stoppe sildefisket. Den andre er leder for Nergård Sild AS som beskriver stengingen av fjordene som en katastrofe for sin virksomhet og dermed også for 40 arbeidsplasser i Senjahopen.

At en næring settes opp i mot en annen næring er ikke en uvanlig politisk øvelse. Det som Berg Arbeiderparti reagerer på er fraværet av faglige begrunnelser for et slikt vedtak. Hva sier marinbiologer og forskere om effekten av dette vedtaket? Er sannsynlig positiv effekt større enn den sannsynlige negative effekt? Har aktører i fiskerinæringen fått tilstrekkelig mulighet til å gi sine synspunkter om effektene av en slik beslutning?

I samme artikkel kommer det frem at marinbiologisk fagmiljø ikke ser noen klar sammenheng mellom sildefiske og hval som forlater fjorder slik at hvalsafariaktørene ikke klarer å finne dem. Fra før bør det være godt kjent at hvalaktivitet i fjordene er et tidsbegrenset og usikkert fenomen som forskere mener ikke blir å ha noen lengre varighet. Det bør også være kjent kunnskap at ved å stenge disse to fjordene vil sildefisket forskyves sørover og dermed medføre en betydelig svekkelse av mulighetene for å fiske og produsere sild i Troms fylke.

Dette er en beslutning som viser populismens sanne ansikt! Beslutninger foretatt på synsinger og følelser for å tekkes ”folk flest” er dessverre en trend som vi ser globalt. ”Trumpisme” er et av flere eksempel på dette, og har blitt et begrep som forskere og forskningsmiljø over hele verden har gått ut i gatene for å protestere mot.

Berg Arbeiderparti mener at fiskeri- og reiselivsnæring må kunne fungere og utvikle seg sammen for å ta ut det store potensialet som finnes. Kanskje ønsker våre turister å oppleve et levende sildefiske samtidig som hvalen holder sitt show. Et minstekrav må uansett være at begrensinger for næringsaktivitet er fundert i reell kunnskap og at ulemper og fordeler er nøye vurdert før beslutninger foretas.

Vedtaket om å stenge Bergsfjorden og Kaldfjorden må reverseres og konsekvensutredning må gjennomføres før nytt vedtak overhodet vurderes gjennomført.

- Vedtaket om å stenge Bergsfjorden og Kaldfjorden må reverseres og konsekvensutredning må gjennomføres før nytt vedtak overhodet vurderes gjennomført, skriver Jan Harald Jansen. Foto: Stian Jakobsen