ARTIKKELFORFATTER Sandre Borch.

Onsdag kom

meldingen. Helge Njåstad og Frank Jenssen hadde tatt den lange veien fra Oslo for å møte ordførere og rådmenn i Lenvik, Berg, Torsken og Tranøy. Ordren var klar, de fire kommunene skal slås sammen, ved tvang, til en storkommune.

Regjeringen er ute i ekstraomganger etter mange runder for å få kommunene til å inngå intensjonsavtale om sammenslåing. Onsdag var det straffekonkurranse på fylkeshuset. Ordførerne i Lenvik, Torsken, Berg og Tranøy hadde møtt opp, på andre siden av banen stod Helge Njåstad og Frank Jenssen. Det regjeringen nå legger opp til er et feigt spill hvor kommunene ikke har noe de skulle ha sagt. Straffekonkurransen består av regjeringen alene på banen, lokalpolitikere og lokalbefolkningen blir satt på sidelinjen. Da er det enkelt å vinne frem selv for Njåstad og Jenssen.

Det er for meg uhørt etter at man har brukt mye ressurser på å gjennomføre folkeavstemninger skal overkjøre hva folket i Torsken, Tranøy og Berg mener. 71 prosent av befolkningen i Berg sa nei til sammenslåing. 75,7 prosent sa nei i Torsken. 64,3 prosent i Tranøy. Dette har tydeligvis ingen ting å si, lokaldemokratiet blir overkjørt, dette er ikke annet enn maktarroganse fra regjeringspartiene, en maktarroganse som vi dessverre har vært vitne til i svært mange saker nå.

Dette er et

alvorlig løftebrudd særlig fra Frp som nå er et av de mest ivrige partiene i regjering for tvangssammenslåing. Her er ordrett hva som står i prinsipprogrammet for perioden 2013-2017: Folkeavstemning “Fremskrittspartiet ser svakheter ved vårt demokrati. Det bør derfor innføres et system der velgerne, gjennom folkeavstemninger, får direkte avgjørende beslutningsrett. Våre representanter skal alltid følge resultatet av en folkeavstemning.”

Dette har visst ikke så mye å si lenger for de dresskledde herrer i Frp, nå kjører de over folket på lik linje med sin samarbeidspartner Høyre og gjør igjen et av tidens løftebrudd. De forsøker ikke engang å verdsette folkeavstemningene, de gir fullstendig blaffen.

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og et enstemmig landsmøte har sagt at om Senterpartiet kommer i regjering skal vi reversere alle vedtak som er gjort om tvangssammenslåing. Det er å ta lokaldemokratiet og folkeviljen på alvor.