ARTIKKELFORFATTER Tove Karoline Knutsen.

HØYRE-REPRESENTANTENE

Kent Gudmundsen, Regina Alexandrova og Geir-Inge Sivertsen er ute i Folkebladet og skryter av regjeringens angivelige satsing på eldres ernæring. Det har de ingen grunn til.

SANNHETEN ER at regjeringens planlagte handlingsplan for godt kosthold som skal lanseres i 2017, ikke med et eneste ord løfter fram ernæring for eldre – iallfall ikke om man skal man tro Helsedirektoratets omtale av de overordnede prinsippene for planen. Dette er oppsiktsvekkende, fordi vi vet at altfor mange eldre ikke får god nok mat. De spiser ofte ikke nok, maten er ikke riktig ernæringsmessig sammensatt og heller ikke godt nok tilpasset den enkeltes behov.

DET HAR sannelig ikke vært enkelt å få regjeringen i tale om dette temaet. I juni i 2016 sa regjeringen nei til Arbeiderpartiets representantforslag om en nasjonal kostholdsstrategi for eldre. Vi tok opp problemstillingen på ny med helseminister Bent Høie i Stortingets spørretime 16. november i fjor. Høyres helsepolitiske talskvinne Tone W. Trøen ble meget fortørnet over dette og meldte i etterkant følgende til media: «Svaret på disse utfordringene er ikke enda en ny strategi. Svaret ligger først og fremst i at helsepersonell og ledere i sykehjem og hjemmebaserte tjenester bruker den kompetansen de har, eller tilegner seg ny.»

DETTE ER en åpenlys ansvarsfraskrivelse fra det største regjeringspartiet. Riktig kompetanse er viktig, godt lokalt lederskap det samme. Men situasjonen krever et tydeligere grep også fra sentralt hold. Temaet er for viktig og problemet for stort til at det kan avfeies av det vanlige Høyre-skrytet vi hører hver gang regjeringen kritiseres, og som de tre Høyre-representantene fra Troms gjentar i Folkebladet.

HØYRE MENER tydeligvis at det får holde med den generelle handlingsplanen for sunt kosthold som regjeringen har lovt i 2017, til tross for at den så langt ikke har fokus på eldre. Vårt forslag i Stortinget i fjor vår innebar å løfte eldres kosthold og ernæring som en egen strategi, gjerne integrert i den samme handlingsplanen. Vi foreslo å ta utgangspunkt i de gode nasjonale retningslinjene og kostholdsveilederne vi allerede har, og som ble utarbeidet av den rødgrønne regjeringen. Men dette ønsket altså ikke Høyre og Frp.

TIDLIGERE undersøkelser viser at mellom 30 og 60 prosent av brukerne i eldreomsorgen er underernærte, eller står i fare for å bli det. Derfor foreslo Arbeiderpartiet i vårt representantforslag at det må gjøres en ny gjennomgang av ernæringssituasjonen hos eldre, og at ernæringskompetansen i kommuner og fylker må styrkes.

DET ER med andre ord ingen tvil om at det trengs et kraftfullt løft fra sentralt politisk hold på dette området. Da blir det unektelig noe puslete at det eneste helseminister Bent Høie kan komme opp med, er en konkurranse mellom sykehjem om den beste maten – samt at han lener seg på et arbeid som allerede er satt i gang av dyktige ledere ved mange sykehjem; å se på tidspunktene for måltidene og endre disse i tråd med beboernes behov og døgnrytme.

ENGASJEMENT og ressurser. Mange kommuner, som Lenvik og flere andre, gjør en god jobb på dette feltet. Det legges ned mye engasjement, kjærlighet og godt arbeid fra kompetente ansatte ved et stort antall institusjoner over hele landet. Men forskjellene kommunene imellom er dessverre altfor stor. Forutsetningen for å lykkes er gjerne en kombinasjon av ressurser, kultur, ledelse og engasjement, der det satses på trivsel og matglede, god og næringsrik mat - og at mindre mat skal kastes.

DERSOM HØYRE mente alvor med sine angivelig gode intensjoner, burde man tatt imot Arbeiderpartiets forslag om en nasjonal strategi for eldres ernæring med åpne armer, slik at temaet kunne nå helt opp når regjeringen skal prioritere. Istedenfor kommer regjeringspartienes representanter med intetsigende fraser, der man i realiteten fraskriver seg ansvaret – til tross for at de sitter med makta. Pinlig for Høyre - og trist for de eldre!