mener at en gudstjeneste kun kan ses på som forkynnelse og dermed ikke kan overværes av utenforstående. Vi mener at formålet med skolegudstjenestene ikke bør være misjon, men å respektere ulikheter, og å gi en innsikt i de ideer som vårt samfunn har blitt bygget på i snart tusen år.

ARTIKKELFORFATTER Bente Stein Mathisen, stortingsrepresentant for Høyre

mange gode grunner til å ikke ønske å delta i religiøse seremonier. De skal vi ta på alvor, og regjeringen har slått fast at det skal være mulig for foreldrene å melde barna av slike arrangementer.

FOR EN SKOLE å avlyse julegudstjenesten for elevene av den oppfatning at det er å diskriminere elever med en annen kulturell- og religiøs bakgrunn, er derimot ikke en av de gode grunnene. Å oppleve andres ritualer som en utenforstående, bør ikke ses på som knebling, så lenge det er tydelig at også disse er hjertelig velkomne. Det håper vi at Den norske kirke ønsker å formidle ved slike anledninger, og ellers.

LOMSDALEN SKRIVER at det ikke er noen iver etter å besøke andre trossamfunn, men det mener vi absolutt at skolene bør strebe etter. Selv har vi ønsket at våre barn skal få innsikt i andre livssyn enn den de har fått med hjemmefra. Det har vært vår oppgave som foreldre å gjøre dem så trygge på sitt eget ståsted, at det å bli kjent med noe annet har vært både interessant og spennende.

DET GJØR DET nemlig lettere å respektere andres mening. Er du trygg på ditt eget utgangspunkt, vil det å lytte til andre før en selv responderer, oppleves som naturlig. Da vil det også være lettere å oppmuntre til besøk hos HEF, moskéer templer og forsamlingshus som del av undervisningen og dialogen.