oversikt: Lånesøkeres økonomi blir nå mer oversiktlig.

Regjeringen har sendt ut sitt forslag om å opprette et gjeldsregister ut på høring. Med et slikt register vil finansbransjen kunne skaffe seg en oversikt over lånesøkerens økonomi, og dermed unngå to problemer: låntakere som havner i en gjeldsfelle og utlånstap for egen del.

At finansinstitusjonene ikke har hatt tilgang til en slik oversikt, er ganske enkelt uholdbart. Nordmenns samlede forbruksgjeld har passert 100 milliarder kroner. Denne typen lån, gjerne til skyhøy rente, kommer i tillegg til boliglån – der prisen lenge har vært rekordlav.

En samlet husholdningsgjeld på rundt 3.000 milliarder kroner gir samfunnsøkonomer og politikere grunn til bekymring. Bekymringen forsterkes ved at det er unge voksne som dominerer innen forbruksgjeld. I mange tilfeller dreier det seg om lån som betales med nye lån – eller også at egenandelen for å få boliglån skaffes til veie med rådyre forbrukslån. Luksusfellen er blitt et begrep med utvidet betydning. Og dårlige vaner i unge år kan vise seg vonde å vende senere i livet.

En post i dette regnskapet er også de tiltakene myndighetene har måttet settet inn for å bistå gjeldsofre med å komme på rett kjøl, i den grad «offer» her er den mest presise betegnelsen. De rødgrønne fremmet et forslag om gjeldsregister helt på tampen av sin regjeringstid. Saken ble trukket av Høyre/Frp-regjeringen, dels fordi registeret ikke ble ansett å være omfattende nok, dels fordi man ville ha registeret i privat regi i stedet for offentlig. Det finnes saktens noen argumenter for begge løsninger.

Det er imidlertid et godt utgangspunkt at staten ikke bør påta seg nye oppgaver som kan løses like godt av private instanser. Men det er vanskelig å forstå at det skulle være nødvendig å bruke tre år på det forslaget barne- og familieminister Solveig Horne (Frp) nå har sendt ut. At registeret nå vil omfatte alle typer forbruksgjeld, er bra. Boliglån bør legges inn i neste omgang. En annen forutsetning for å lykkes, er at registeret oppdateres fortløpende.

Minilederen: Alt på ett brett

Lenvik kommune, i samarbeid med Telenor og elever fra medielinja ved den videregående skolen i Finnfjordbotn, holdt forleden nettbrettkurs for stinn brakke i kommunestyresalen.

Deltakerne fikk alt på ett brett!