Av Anne Kaja Knutsen, fylkestingsrepresentant, AP

Av Mari Martinsen Siljebråten, fylkestingsrepresentant, AP

ARTIKKELFORFATTER Anne Kaja Knutsen

FYLKESTINGET

i Troms vedtok 20. oktober 2016 en uttalelse hvor regjeringen bes om å ta tak i utfordringene rundt økt friluftsturisme og påfølgende irreversible skader i naturen. Vi ønsker å sette fokus på behovet for sette i gang tiltak for å gjøre kommuner i bedre stand til å håndtere den økte tilreisingen av særlig turgåere og campere i pressområder.

SAMMEN MED Lofoten karakteriseres Senja som et område under press. Mange benytter seg i økende grad av mulighetene til turer i vill og vakker natur. I den forbindelse har problematikken med økt slitasje langs turstier og på fjellet, samt manglende tilrettelegging for campingturisme vist seg som en reell utfordring.

ARTIKKELFORFATTER Mari Martinsen Siljebråten

FLERE AV DE

mest populære turmålene er kraftig nedslitt etter tøff bruk de siste årene. På denne bakgrunn vil vi peke på behovet for tilrettelegging. Aktuelle tiltak kan være klopplegging og brubygging, systemer for søppelhåndtering, miljøovervåking, utbygging av toaletter og tilrettelegging for campingturister. Det er naturlig å tenke at brukerne av slike tjenester må være med å bære kostnadene gjennom en form for beskatning - en turistskatt eller annen form for betaling.

KOMMUNER MED lavt innbyggertall og presset kommuneøkonomi evner ikke alene å løse de nye problemstillingene innen skjøtsel og naturforvaltning. Vi er glade for at Fylkestinget i Troms tar denne problematikken på alvor.

FLERTALLET I fylkestinget i Troms anerkjenner det faktum at kommuner i pressområder trenger økonomisk drahjelp for å forvalte egen natur på en bærekraftig måte, uten å legge begrensninger på tilreising og mulighetene for videre utvikling av det naturbaserte reiselivet.