ARTIKKELFORFATTER Regina Alexandrova

SIGNALENE OM

videre drift av Bardufoss lufthavn ligger til grunn i Langtidsplanen for Forsvaret (LTP). Da er det ingen grunn til at vi lokalt skal bringe en mulig avvikling på bane.

BARDUFOS LUFTHAVN spiller en avgjørende rolle for lokalsamfunnene i indre og Midt-Troms. For fastboende og tilreisende, for forsvar og næringsliv, for turister langveisfra som vil oppleve nordlyset og for studenter som reiser hjem til mor og far på helgebesøk. Jeg registrerer at flere går ut i våre lokale medier og varsler fare for nedleggelse av Bardufoss lufthavn – som ledd i et påstått dominospill. Jeg tror ikke det er en smart strategi.

DERSOM MAN gjentatte ganger uttaler bekymring for et skremselsbilde om nedleggelse legitimerer man at dette er en reell utviklingsmulighet. Istedenfor å avvise dette som en aktuell problemstilling, bidrar man til å holde et slikt scenario i live. Det blir som i Æsops fabel: «Gutten som ropte ulv». Joda, jeg avviser ikke føre var-prinsippet, men advarsler bør komme når de er reelle. Jeg ser ingen grunn til at vi lokalt skal sette en nedleggelse av flyplassen på dagsorden, for ytterligere å polarisere en debatt mange nok vil mene er krevende fra før.

JEG TROR IKKE det er klokt at man ved enhver anledning nører oppunder en usikkerhet om eksistensgrunnlaget til Bardufoss lufthavn. Vi er alle enige om hvilken stor samfunnsmessig betydning nærflyplassen vår har. Jeg ønsker ikke å gi handlingsrom for at dette i det hele tatt er et diskusjonstema. Dersom det ikke blir for store justeringer og endringer i LTPen ved at man legger inn mange endringer uten å øke de økonomiske rammene, burde det ikke være grunnlag for å skape tvil om flyplassens berettigelse.

MEN – OG DET JEG kan gi rett i: Dersom det blir slik NOF og Ap i Troms vil – nemlig at man konserverer alt i nord og ikke er villig til å gjøre noen strukturelle endringer – ja, da står vi overfor et helt annet utgangspunkt for hva vi har råd til å drifte i fremtiden. I et slikt bilde er risikoen høy for at både den operative evnen og kampkraften svekkes. Det vil på sikt også få følger for lokalsamfunnene i nord.