BRIKKE Bruk refleks - det berger liv!

Før helga ble den nasjonale Refleksdagen markert over det ganske land. Tar du en kjøretur eller gåtur i mørket kan du med all tydelighet se at det er behov for en godt synlig holdnings- og informasjonskampanje.

Bare unntaksvis bruker fotgjengere refleks.Undersøkelser viser at kun bare èn av fire bruker refleks i by og tettbygde strøk.

En liten refleksbrikke kan være forskjellen mellom liv og død. Når vi vet at 20-25 fotgjengere dør i trafikken hvert år, at 40 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket og at refleks reduserer denne risikoen med 85 prosent, skal det ikke være noe å lure på. Her er det bare utstyre ytterjakkene med én eller flere av refleksene som garantert finnes i husstanden.

Det er utelukkende snakk om holdninger og sunn fornuft. I så måte er det intet mindre enn oppsiktsvekkende at åtte av ti i en undersøkelse sa seg enig i at det burde innføres et lovfestet påbud om å bruke refleksbrikke - og omtrent like mange hadde valgt å la refleksen bli liggende i kommodeskuffen i entreen.

- Folk er dårlig til å gjøre seg synlig i høstmørket, sa bussjåfør Ole Roger Storås på Finnsnes i et intervju med Folkebladet-tv sist uke. Han er lei av å se folk leke med livet langs veiene uten refleks. - Ungdom er verst. Barnehagebarn bør få ros for å gjøre seg synlig både i mørke og lys, sier han. Med andre ord: Lær av barnehagebarna!

For en tid tilbake tok Trygg Trafikk til orde for å innføre en prøveordning med reflekspåbud. Dette etter samme modell som i Finland, der man kan vise til at halvparten av innbyggerne nå bruker refleks.

Initiativet har forståelig nok møtt skepsis. Ikke minst fra politiet som verken har ressurser, eller vil komme til å prioritere denne typen saker. Det synes dessuten noe halvhjertet når Trygg Trafikk i neste setning uttaler at brudd på påbudet ikke skal straffes eller bøtelegges.

Et påbud er ikke veien å gå. I stedet er det på tide å slå et slag for det personlige ansvaret.

Minilederen: Nytt?

Avisa Nationen fulgte en hel uke på NRK Dagsrevyen – og fant bare to lengre innslag fra utenfor de største byene.

Ellers noe nytt?