Av Trude Ingebrigtsen, plasstillitsvalgt, Utdanningsforbundet

Av Guro Kleiven Rauø , plasstillitsvalgt, Utdanningsforbundet

Av Rune N. Brandmo, verneombud

Av Torunn Larsen, plasstillitsvalgt, Fagforbundet

UTTALELSE FRA klubben og øvrige ansatte ved Silsand barneskole: Viser til tidligere vedtak i sak 150/14 i Utvalg for miljø og forvaltning (UMF) angående utredning av areal -/oppgraderingsbehov ved Silsand barneskole - inkludert avdeling Småslettan.

SOM FØLGE av vedtaket, ble det tidlig i 2015 nedsatt ei arbeidsgruppe. Denne bestod av følgende medlemmer: Monika J. Rønneberg (rektor), Leif-Christian Tangstad (plasstillitsvalgt), Asle Hansen (verneombud), Isak Hansen (elevrådsrepresentant), Jim Albertsen (foreldrerepresentant fra SU) og Jan-Ivar Rokstad (prosjektleder teknisk). Arbeidsgruppas mandat var å ivareta og involvere det skolefaglige miljøet ved Silsand barneskole.

ARBEIDSGRUPPA konkluderte med følgende: «Ut fra uteområdene til skolene i dag, begrensninger i uteområdet til Silsand ungdomsskole, hvordan byggene er utformet med flere «små hus» og eventuell innvendig standard, så konkluderer arbeidsgruppa med at dette er en lite aktuell skole for framtida. I tillegg påpeker leder for plan og tekniske tjenester at driftskostnadene med strøm etc. er betraktelig større ved Silsand ungdomsskole enn ved andre skoler. Det er bred enighet i arbeidsgruppa om at nåværende Silsand barneskole er godt egnet som en framtidig skole da forutsatt at det gjøres nødvendige tiltak/utbedringer. I denne sammenheng bør en dimensjonere et eventuelt nybygg slik at det bør kunne romme flere elever enn det er mulig i dag. Det med tanke på å kunne avlaste Småslettan skole med et trinn pga. arealknappheten der».

UTVALG FOR oppvekst og kultur (UOK) la fram ei enstemmig innstilling for kommunestyret som 25. juni 2015 gjorde følgende vedtak i saken: Salg av Silsand ungdomsskole og oppgradering av Silsand barneskole inkludert avdeling. Småslettan. Rådmannen fikk i oppgave å iverksette utarbeidelse av et skisseprosjekt for areal-/oppgraderingsbehov. Arbeidsgruppa fikk også en helt tydelig bestilling på å utarbeide et skisseprosjekt. Dette ble gjort i samarbeid med Rokstad og arkitekt. SU ved skolen ble løpende orientert i saken. Utvalg for oppvekst og kultur (UOK) vedtok enstemmig å godkjenne skisseprosjektet. I siste kommunestyremøte 29.09.2016, går likevel 21 av ti representanter i mot forslaget.

PÅ BAKGRUNN av vedtak i sak 128/16, vil ansatte ved Silsand barneskole/Småslettan skole presisere: Silsand barneskole er en gammel og trangbodd skole fra 1957. I kjelleren og den ene delen av bygget er det funnet muggsopp. Det er også et dårlig inneklima på flere klasserom. Lærernes arbeidsrom fyller på langt nær kravet til areal pr. lærer. Dette fører til dårlig inneklima og vanskeliggjør nødvendig individuell planlegging og teamarbeid. Selve «hovedbygget»/grå del, er noe renovert med nye overflater og nye vinduer.

DERIMOT HAR Silsand barneskole et unikt og stort uteområde med sykkelløype, to fotballbaner/lekeplasser; en med kunstgress og en grusbane, skog på alle kanter, akebakker og en diger lekeplass foran skolen. Området er oversiktlig og velegnet til lek i alle årstider. Det er også mye brukt hele året til aktiviteter for barn og unge i nærområdet. For skolen er det også et viktig område som et uterom i undervisningen og til Fysak. Verdien av slike områder er svært stor. Ved å oppgradere/bygge ut nåværende Silsand barneskole, beholder man de gode utearealene.

SMÅSLETTAN ER overfylt slik at det er behov for å flytte 4. trinn til «nye» SiBa. Vi har dessuten store klassetrinn med behov for tredeling i flere fag. Dette lar seg ikke gjøre med dagens romsituasjon. Elever får ofte undervisning på gangen med de forstyrrelser det medfører, og i utebod.

VEDRØRENDE bruk av Silsand ungdomsskole som barneskole uttaler ansatte følgende: Ungdomsskolen er bygd for bare tre trinn og to klasser pr. trinn; altså bare seks klasserom, mens det for barneskolen er behov for minimum 12 (4 trinn à 3 rom). Dermed er skolen alt for liten. Den tidligere Silsand Ungdomsskole har ikke fotballbaner, klatretrær eller stor skoleplass. Skolen er innebygd på alle kanter (boligfelt, barnehage, parkeringsplass og idrettshall). Inspeksjon rundt en så stor bygningsmasse som Silsand ungdomsskole, vil bli krevende: Uteområdet er lite i antall kvadrat (viser til lovpålagte krav), uoversiktlig og vanskeliggjør lek, Fysak og trivselsaktiviteter som vi nå satser på i Lenvikskolen.

BARN TRENGER store og gode uterom! Et stort nok og avgrenset område i tilknytning til skolebygget, er avgjørende for å kunne ha oversikt og utføre god inspeksjon. Vi presiserer at dette også er avgjørende for å hindre mobbing blant elevene. Det er ingen muligheter for å utvide uteområdet rundt Silsand ungdomsskole, og uteområdet ved Småslettan er allerede fullt. Det har dermed ikke plass over 150 nye brukere.

I TILLEGG til uegnet uteområde for våre elever, er Silsand ungdomsskole slik den fremstår i dag, ikke egnet som barneskole. Den er nedslitt, har i perioder vært stengt pga. blant annet maurplager, og har en utforming på bygning og klasserom som ikke tilfredsstiller undervisning av elever fra 4.-7. trinn. Hvis det blir et nybygg på denne tomta, vil det bli enda mindre uteområde, og vi vil ikke ha muligheter for framtidig utbygging.

SILSAND ER et område i stadig vekst og barnetallet ved skolen forventes å stige. Ved å renovere og bygge ut Silsand barneskole på dagens tomt, vil vi ha mulighet for videre utbygging og dermed møte framtidige behov. Kommunen har vel god erfaring med renovering? Tenker da på Rossfjord skole.

PÅ VEGNE AV elever, lærere og andre ansatte, er det derfor svært viktig at vi ivaretar et bygg og et uteområde som har både tradisjon og kultur for lek og variert aktivitet. Vi minner om de store visjoner som ligger nedfelt i Barnebyen Finnsnes. Håper dette gjelder for «bydel» Silsand også!? Bygg ut Silsand barneskole i 2017/2018 – vi har ventet lenge nok!