ARTIKKELFORFATTER Øyvind Korsberg

I TRONTALEDEBATTEN

og i Stortingets spørretime hevdet Jonas Gahr Støre at «arbeidsledigheten er den høyeste på 20 år og sysselsettingen den laveste på mer enn 20 år». La oss først slå fast at vi har utfordringer i arbeidsmarkedet etter det dramatiske oljeprisfallet. Nettopp derfor har regjeringen i forslag til statsbudsjett foreslått en historisk satsing på sysselsetting, vekst og omstilling i næringslivet. Situasjonen er alvorlig, alvorlig nok uten at Støre trenger å svartmale den.

ARTIKKELFORFATTER Harald T. Nesvik

BÅDE SSB

s registerbaserte arbeidsmarkedsstatistikk og AKU-tall viser at arbeidsledigheten var like høy i 2005 som i dag. Hvis vi i tillegg skiller ut arbeidsledigheten blant innvandrere, som står for nesten 40 prosent av de arbeidsledige, viser SSBs statistikk at det faktisk var høyere arbeidsledighet i 2010 enn i dag. I tillegg bør det nevnes at NAV i sin siste arbeidsmarkedsstatistikk skriver at «september er fjerde måned på rad hvor vi ser en nedgang i arbeidsledigheten. Den positive utviklingen skyldes at færre blir arbeidsledige. Det har ikke vært færre nye arbeidssøkere som melder seg til NAV siden desember 2014».

STØRE ER OGSÅ unyansert når han påstår at «sysselsettingen er den laveste på over 20 år». Sysselsettingen blant 25-54 åringer var på 83 prosent 2. kvartal 2016 og den var på samme nivå i 2003, 2004 og 2005. Samtidig er det bred konsensus om at hovedutfordringen når det gjelder sysselsetting, er at andelen sysselsatte har falt nesten hvert år etter finanskrisen. Men sysselsettingen falt dobbelt så mye under de rødgrønnes siste regjeringsperiode som de siste tre årene. Den negative trenden er altså i ferd med å flate ut.

STØRE MALER også fanden på veggen når han sier at «en tredjedel av befolkningen er utenfor arbeidslivet». Det er riktig at 67 prosent av befolkningen mellom 15 og 74 år er i arbeid, men denne aldersgruppen omfatter også studenter og pensjonister. Aldersgruppen 25-54 år er mer relevant for å vurdere nivået på sysselsettingen, og her var 83 prosent av befolkningen i arbeid, i følge sysselsettingsstatistikken til SSB.

STØRE HAR HELT RETT i at situasjonen er prekær og alvorlig for dem arbeidsledigheten har rammet. Den situasjonen tar vi på det største alvor og gjør alt vi kan for å reversere. Men Støre bør tenke mer på hva slags signaler han sender ut. I økonomien er psykologi, tillit og forventinger blant de viktigste påvirkningsfaktorene. Når noen av våre fremste politikere maler hele lerretet sortere enn ibenholt og fremstiller situasjonen dystrere enn hva den er, kan det faktisk bidra til å forsterke og forlenge negativiteten i økonomien.

REGJERINGEN HAR i forslaget til statsbudsjettet levert langsiktige tiltak for vekst og omstilling i næringslivet og en storsatsing på samferdsel, utdanning og forskning. I tillegg har de foreslått en målrettet tiltakspakke på fire milliarder for å redusere arbeidsledigheten. Blant annet har dette ført til at vi ser flere lyspunkt som er i emning. Negative trender ser ut til å flate ut, og et viktig parameter som oversikten over nyetableringer viser veldig positive tall. Det er viktig å være nyansert, og se hele bildet når man skal beskrive situasjonen. Det velger Støre ikke å gjøre.