ARTIKKELFORFATTER Erika Svendsen.

MENS KARPE DIEMS

låt «Hus, hotell, slott brenner» spiller i bakgrunnen scroller ungdom seg nedover instagramfeeden til Kim Kardashian og gråter over at størrelsen på rumpa hennes er en halv meter større enn deres egen. På samme tid er det noen som scroller nedover bloggen til Sophie Elise og bestemmer seg for at nå er det på tide å engasjere seg for noe som virkelig betyr noe for samfunnet.

I ALLE ÅR og generasjoner har barn og unge vært opptatt av å se opp til noen. Før var det kanskje mer vanlig å se opp til foreldrene sine, noen på skolen eller venner. Men nå har mer eller mindre alle ungdommer noen som står i medielyset som de ser opp til. Vi har mange å velge mellom når vi trenger noen å se opp til, men noen av de som utgjør en positiv forskjell er for eksempel Sophie Elise og Karpe Diem.

DISSE HAR EN påvirkningskraft som er undervurdert. De sitter med mye makt, og det er bra og viktig at de bruker den på noe fornuftig. Sophie Elise slår blant annet et slag for dyrevern og kjønnsroller, og Karpe Diem synger om det absurde synet folk flest har om utlendinger.

DET HAR SEG nemlig slik at det er viktig for oss å ha noen å se opp til. Når forbildene våre har gode verdier, vil kombinasjonen som oftest bli bra. Det var ikke før «Skam», den berømte serien til NRK, tok opp sakene om seksuell trakassering og voldtekt, at ungdom fikk øynene opp for hva de burde gjøre hvis de skulle havne i en slik situasjon. Aldri før har så mange anmeldt en voldtekt eller «hevnporno».

«SKAM» HAR faktisk nådd så langt at fagfolk mener at «Skam» burde være en del av pensum på skolen. Kripos har også skrevet om «Skam», der de støtter serien for engasjementet. Men Kripos og mange organisasjoner har gjort forsøk på å vise viktigheten med kampanjer tidligere, men de har aldri lyktes på samme plan som det «Skam» gjorde.

DETTE VISER at vi trenger forbilder for å engasjere ungdom. Forskjellen på Kripos og «Skam» er at «Skaqm» har en eksepsjonell evne til å få unge til å føle tilhørighet. Det er nettopp dette vi trenger forbilder til. Jeg prøver å slå et slag for de gode forbildene. Glem Kim Kardashian og Kylie Jenner, vi trenger Sophie Elise, «Skam» og Karpe Diem. Vi trenger personer med gode verdier som fokuserer på de viktige tingene, og som faktisk engasjerer seg for å gjøre en forskjell.