FORRIGE UKE gikk jeg ut i Folkebladet og informerte om at jeg kom til å fremme en uttalelse i kommunestyret om å utsette slukkingen av FM-nettet som er planlagt slukket i 2017. Onsdag 23. august svarte kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge at Lenvik Arbeiderpartis bekymringer om DAB var ubegrunnet.

VEL, VERKEN jeg eller mine partikolleger er bekymret for DAB. Ny teknologi er med på å utvikle samfunnet vårt, og i mange tilfeller til det bedre. Dette kan også være tilfellet når det gjelder DAB. Problemet er at dagens DAB-dekning ikke er tilfredsstillende. Utbyggingen i Troms er ikke ferdig, og mange er bekymret for at man ikke rekker å bygge ut nettet tilfredsstillende til deadline desember 2017 da FM-nettet slukkes.

I TILLEGG ER det et ubestridt faktum at de fleste av de to millioner bilistene i Norge som ikke har installert DAB i dag, vil være avskåret trafikkmeldinger eller annen viktig informasjon når FM-nettet slukkes. Dette utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko.

HAGERUP HEVDER at dekningen til sjøs ikke er noe problem. Vel, informasjon fra fiskere og andre tyder på det motsatte. Kan vi stole på at dekningen er tilfredsstillende i 2017? Eller er tidsrammen noe kort? I tillegg har det kommet meg for øret at befolkningsvarsling via lydhornene til Sivilforsvaret styrkes av FM-signalene. Er dette ivaretatt? Forsøk med SMS-varsling (også her i Lenvik) har vist seg å ikke fungere slik det skal, så det er ikke en fullgod erstatning ved eventuelle naturkatastrofer eller andre ekstreme situasjoner.

JEG OG LENVIK AP frykter ikke DAB, men vi frykter for sikkerheten og varslingsevnen. Derfor ønsker vi å utsette slukkingen av FM-nettet til DAB-dekningen er tilfredsstillende og usikkerhetsmomentene rundt dette er avklart. Noen fylker starter slukkingen av FM-nettet allerede i januar 2017 (Nordland), noe vi synes er noe raskt med tanke på de bekymringene som er reist.

ELLERS SER VI selvfølgelig fram til at radio også blir digitalisert i Norge. Men ikke for enhver pris. Sikkerheten i samfunnet er fortsatt viktigere enn (litt for) raske teknologiske fremskritt.

- Vi frykter for sikkerheten og varslingsevnen. Derfor ønsker vi å utsette slukkingen av FM-nettet til DAB-dekningen er tilfredsstillende og usikkerhetsmomentene rundt dette er avklart, skriver Kay Erling Ludvigsen. På bildet Kistefjellsenderen. Foto: Ronny Trælvik