reder ligger man! Som offiser i Brigaden har Alexandrova hele tiden visst galskapen i å legge ned 339 skv på Bardufoss, selve ryggraden for Brigaden både i krig og fred. Men med hennes misforståtte lojalitet til «partiet» istedet for å jobbe for regionen hun er innvalgt fra, og ikke minst nasjonens sikkerhet, har hun nå havnet i ei hengemyr som er i ferd med å sluke henne. Brannslukkingen hun nå kommer med er alt for seint for hennes del.

SIDEN LEKKASJEN om langtidsplanen gjorde innholdet kjent for mange måneder siden, og helt opp til nå, har alle svarene hennes vært unnvikende når hun har fått spørsmål om hennes mening i forbindelse med at 339 skv på Bardufoss er foreslått lagt ned. I stedet for litt ydmykhet, har hun forsøkt å knuse alle gode argumenter som går i favør av å beholde helikoptrene der de hører hjemme, nemlig for Brigaden i Nord-Norge. Ref. motinnlegg fra bl.a. tidligere brigadesjef Arild

Thobiassen og Rolf Austgard, fantastisk velskrevet leder i Nye Troms for et par uker siden, med flere. Det har nå tydeligvis gått opp for henne at det kanskje ikke er så dumt allikevel å gi offentlig uttrykk for å beholde i alle fall et par helikopter på Bardufoss. Derfor disse krampetrekningene i et siste forsøk på å redde ansikt.

ETTER ALLE besøkene på de aktuelle stedene og førstehånds kunnskap gjennom sitt yrke, vet Alexandrova meget godt at uten 339 skv er 2. Bataljon på Skjold så svekket at den ikke kan utføre sitt oppdrag på den måten som den er tiltenkt. Når vi også vet at Skjold, som var foreslått nedlagt i den nye langtidsplanen, ikke ble nedlagt denne gangen på grunn av alt oppstyret dette ville føre til i tillegg til all annen uforståelig nedlegging, les flytting av baser, materiell, personell osv, er tanken nær at dette er et spill for galleriet, for så på sikt å kvitte seg med alt av forsvar i Indre-Troms! For ryker 339 skv, ligger Skjold nede med brukket rygg. En ineffektiv hær er det samme som ingen hær, så da er det jo naturlig at 2. Bataljon må legges ned. Både Skjold og Setermoen ble på 50-tallet bygget for å beskytte Bardufoss fra invasjon fra øst. Uten Skjold ryker Bardufoss og uten Bardufoss mister også Setermoen sin rolle, så da er det bare å legge ned her også. Setermoen er på lik linje med Skjold helt avhengig av 339 skv. I dragsuget på Bardufoss ryker også flyskolene, kystvakta, redningshelikoptrene og den sivile flytrafikken. Da får den forsmådde generalen som for en god del år siden uttalte at han skulle sørge for at «på flystripa på Bardufoss skulle det kun dyrkes poteter», sin våte drøm til å gå i oppfyllelse! Kanskje han fortsatt gir gode råd til de «høye» herrer og damer som styrer Forsvaret i dag og står for utformingen av langtidsplanen, hvor deres bosituasjon og sosiale liv kommer foran deres egentlige oppgave, som er å forsvare hele landet vårt. Hvorfor er det ellers så viktig å flytte alt av ledelse i luftforsvaret til Rygge, en nedlagt flybase, lengst unna Nord-Norge/Russegrensa, med grense mot Sverige og Danmark? Eller kan det rett og slett skyldes feighet? Når vi nå «endelig» har bruk for Forsvaret, stikker de halen mellom beina og flykter til Østfold, den tryggeste plassen i landet vårt. Eller ser de noe som ingen andre av oss ser, nemlig en større trussel fra Sverige og Danmark enn den vi har fra øst oppe i nord?

I FORBINDELSE med den nye trusselen fra øst, plasserer Amerikanerne jagerfly på Island, NATO plasserer ut styrker i Polen for å trygge/avskrekke, mens vi i Norge «ruster ned» i ordets rette forstand, som bl.a. å legge ned Andenes flystasjon og flytte den til Evenes, en flyplass som i følge de som skal fly jagerflyene der, ikke er egnet til dette formålet. Denne rapporten ble hemmeligstemplet av myndigheten, da den ikke var i henhold til den offisielle grunnen som skal preferere Evenes fremfor Andenes. I tillegg er det jo som vi kjenner til flere andre uforståelige disposisjoner i Nord-Norge. Alt dette mener våre lokalpolitikere fra Troms er med på å styrke Forsvaret vårt på landsbasis! Like hårreisende som å legge ned 339 skv! Skjønn det den som kan!

PÅ GRUNN AV dårlig mobilitet ved å fjerne helikoptrene fra 339 skv, tvinger de hæren til nedleggelse i Indre Troms. Her kan vi snakke om det berømte korthuset som ramler sammen, det ene drar det andre med seg! Å påstå at de nye kystvakthelikoptrene kan erstatte 339 skv er rett og slett svada! De har sin misjon på helikopterdekk og flatmark, ikke ute i terrenget. Dette er de bygget for og dette er personellet trenet opp til! De er suverene på sitt område. Når det gjelder transport ute i terrenget i Nord-Norge, er og blir 339 skv med sine Bellhelikopter suveren, uansett hva teoretikeren Diesen formaner! Å flytte de til Rygge, flateste området på Østlandet, med veier på kryss og tvers, er helt uforståelig forsvarspolitikk, ja, det er rett og slett galskap! Er i alle fall en helt annen agenda enn å forsvare landet vårt som ligger bak. Hadde de enda blitt flyttet til Rena, kunne man til nød forstått noe av logikken. Dette vet Alexandrova meget godt, derfor finner jeg det meget rart at hun ikke tidligere har kommet på banen i denne saken for å beholde helikoptrene på Bardufoss. Kan det være at partiet og egen politisk karriere er viktigere enn et godt forsvar av landet vårt?

339-skvadronen på Bardufoss er selve ryggraden for Brigaden, både i krig og fred, skriver Erling J. Larsen. Foto: Jan-Erik Bergstad Foto: Jan-Erik Bergstad