ARTIKKELFORFATTER Trond Kaspersen

TAKK ARILD THOBIASSEN

for et meget forklarende og forståelig framlegg sist lørdag i Folkebladet om hvor viktig helikopter er for alle forsvarsgrener som skal angripe og nedkjempe en fiende.

JEG LURER virkelig om disse representantene for Høyre som utaler seg vet hva vi snakker om. Jeg har en ulmende følelse av at det drives brannslukking mot bedre vitende. Etter Thobiassens sitt utmerkede innlegg og meldingen om hemmelighold av en studie som sa at vi ikke kan forsvare folket i Finnmark, og da også langt på vei ned i Troms, synes jeg at Høyre og Frp står ribbet for troverdighet når det gjelder forsvar av nordområdene.

REGINA ALEXANDROVA uttaler seg som om Rygge ikke har helikopter fra før. Pr. i dag har de ni stykker. De går i skytteltrafikk mellom Rygge og Rena for å trene og serve Hæren som er på Rena. Så kommer argumentet om at Hæren i nord må gi fra seg sine siste ni helikopter for at disse skal kunne løfte beredskapstroppen i en krisesituasjon. Det trenges fem helikopter til det. Rygge har allerede ni. De har enda fire igjen utenom di ni helikopter som er på Bardufoss.

DETTE MÅ være et riv ruskende feil tanke. Skal man ribbe en hærstyrke i nord for helikopter for å flytte disse til et område som har like god helikopterdekning som Nord-Norge fra før? Det hører også med at det er foreslått å sanere seks av de helikopter som kommer fra Nord-Norge slik at tallet på Rygge blir totalt 12 stykker. Det hører også til historien at plasseringen av helikopter på Rygge er totalt feil med tanke på bruk i en terrorsituasjon. Forsvarsanalytikeren Jon Berg har ved flere anledninger gitt utrykk for dette i media. Skal man ha optimal nytte av helikopter må de være der beredskapstroppen er. Hvert minutt teller i en terrorsituasjon.

DET BØR OGSÅ nevnes at det er politiet som i første rekke skal rykke ut i slike situasjoner. Politiet forsvarer sivilbefolkningen og Forsvaret forsvarer landet. Jeg føler at dette sauses sammen i iveren etter å forsvare ribbingen av Hæren i nord. Det er også utrolig skuffende at Svein Ludvigsen og Ole Johan Rødvei stempler vår kamp for et godt forsvar for hele landet som distriktspolitikk. Jeg har personlig jobbet med omstilling siden det startet i november 2011. Uten lønn og med stor belastning for å stå imot den overmakt som Luftforsvarsstaben representerer. En rettferdig kamp mot uforstand og østlandsarroganse.

AT NOEN av de fremste lokale tillitsmenn i Høyre i Troms antyder at det ligger distriktspolitiske hensikter bak er mer enn man kan tåle. Jeg synes at dere skulle skamme dere - og dere burde være di første til å manne dere opp å si et rungende nei til disse ufornuftige forslag fra de to regjeringspartiene. Til de øvrige politisk aktive i Nord-Norge i alle partier har jeg følgende budskap. Foren dere mot de krefter som vil redusere forsvaret av folket i nord.