I SKRIVENDE

stund pågår det forhandlinger og sonderinger rundt omkring i landets kommuner. Sonderinger og forhandlinger for å se om en kan slå seg sammen med nabokommunen(e) eller ikke. Noen få er blitt enige om å slå seg sammen, mange har bestemt seg for at de vil stå alene - mens andre igjen prøver å komme i mål med en intensjonsavtale (Altså en avtale med utgangspunkt i at en ikke klarer å bli enig akkurat nå, men at det er ønskelig å få til en enighet.).

SONDERINGENE OG forhandlinene har utgangspunkt i at regjeringen, med statsråd Jan Tore Sanner i spissen, ønsker seg mere ”robuste” kommuner. Forklaringen på bruk av begrepet ”robust” er visstnok at alle kommuner skal kunne løse alle oppgaver selv uten å måtte samarbeide med andre. For interkommunalt samarbeid er visst et fy-ord for denne regjeringen. Så hvor store kommunene da vil bli (spesielt her nord) vet vel bare fuglene og kanskje nevnte Sanner.

IFØLGE REGJERINGEN skal ingenting av dette skje ved hjelp av tvang. Heller ikke en eventuell kommunesammenslåing. I mitt stille sinn lurer jeg på om jeg på ny må finne frem ordboken fra ungdomsskolen igjen. Kommunene er nemlig pålagt å gjennomføre samtaler med nabokommunene. Av nevnte regjering. De vil også bli straffet økonomisk om de ikke slår seg sammen fordi overføringene og tilskuddene da vil bli redusert. Av nevnte regjering. Ingenting av dette er ifølge Sanner og regjeringen tvangsmidler. Forstå det den som kan. Jeg gjør det ikke.

SÅ TIL SAKEN: De kommunene som slår seg sammen er lovet å få beholde de tilskuddene de har i dag pr. antall kommuner i 15 år fremover. Det vil si at hvis det er to som slår seg sammen får de to ganger tilskuddet pr. år. Er de tre får de tre ganger tilskuddet osv. Etter 15 år skal det skje en jevn nedtrapping over fem år. For da skal de ifølge Sanner og regjeringen være i stand til å klare seg på ett tilskudd basert på innbyggertall. ”Robuste” som de da vil være blitt. For meg er det en gåte hvordan kommunene da skal kunne opprettholde både lovpålagte og ikke-lovpålagte tilbud.

OG SOM VANLIG vil det være de ikke-lovpålagte tilbudene som vil ryke først i den nye ”robuste” kommunen. Dette vil særlig ramme kultur og idrett, helse og skole der de fleste ikke-lovpålagte tilbudene sorterer under. Si meg; Er det virkelig en slik kommune vi vil ha? Er det dette som skal lokke ungdommen tilbake igjen når de har vært ute og tatt sin utdannelse og skal ut i arbeidslivet? Er det et dårlig fritidstilbud som skal få ungdommen til å trives i den nye kommunen? Er det her de vil bosette seg og stifte familie? Vet dere; Jeg tror faktisk ikke det!

MIN MENING er at kommunal- og moderniseringsminister Sanner som vanlig bare prater tull. På samme måte som da han før valget lovet å redusere antall byråkrater i statsforvaltningen. Fasiten viser noe helt annet. Den nye regjeringen ansetter byråkrater i dobbelt så høyt tempo som under regjeringen Stoltenberg. Med andre ord; Mannen vet ikke hva han driver med! Nå skal han ha oss til å tro at bare kommunene blir store nok, så skal alt bli mye bedre. Bare med mindre penger å gjøre dem bedre for!

MITT RÅD til ministeren er følgende; Begynn på Steinerskolen slik at du lærer deg hvordan ting fungerer og henger sammen. Kanskje du da kan bruke utdannelsen til å vurdere om din og regjeringens politikk fungerer og henger sammen. Men obs: Det er stor fare for at du vil bli skuffet. Dette fordi din regjerings politikk hverken fungerer eller henger sammen! Hverken for liten eller stor og i alle fall ikke for kommunene!

- Min mening er at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som vanlig bare prater tull, skriver Jan Skogheim. Her er Sanner fotografert på Dyrøyseminaret 2014. Foto: Morten Dokka