MEDIENE SITTER med stor makt til å forme våre meninger. En av tingene mediene påvirker våre meninger rundt, er fordommer og stereotyper. Mediene har en tendens til å - kanskje uten å vite om det - skape fordommer og stereotyper.

NOE SOM LEVER i beste velgående i dag er fordommer og stereotyper. Vi kan selvfølgelig takke oss selv for at de fortsatt eksisterer, men en stor medspiller til å skape og vedlikeholde fordommer og stereotyper er media. Det er kanskje ikke med vilje, men ofte gjør vinklingen i en sak at personens kulturelle eller religiøse bakgrunn blir dratt inn uten å ha sammenheng med saken.

NÅR MEDIA skriver saker om for eksempel kriminelle handlinger har de ofte en tendens til å nevne om personen er fra en minoritetsgruppe eller har innvandrerbakgrunn.

ET EKSEMPEL på en slik vinkling kan være: «En gjeng med pakistanske gutter brøt seg i går natt inn på en dagligvareforretning». Det er svært sjelden at de nevner en persons bakgrunn når det skrives om noe positivt. Hvor ofte leser du for eksempel: «En syrisk vennegjeng hjalp en eldre dame da hun hadde falt ut i elven». Det er da mer sannsynlig at det ville ha stått noe mer som: «En vennegjeng hjalp en eldre dame da hun hadde falt ut i elven», da etnisitet ikke er relevant og har med saken å gjøre.

PROBLEMET MED minoriteter og media er at media skaper generelle trekk for hvordan vi oppfatter minoritetene. Media tillegger spesielle trekk til personer som er i en minoritet, noe som blir helt feil å gjøre. Selv om en gruppe med personer kommer fra samme land eller har lik religiøs bakgrunn, betyr dette ikke at alle personene tenker likt og ville ha utført samme handlinger.

OM VI SKULLE trukket fram et eksempel på en norsk stereotypi, kunne vi ha sagt noe som at alle nordmenn liker brunost eller å gå på ski, som kanskje er en faktisk stereotypi av det norske folk. For saken er jo det at det absolutt ikke er alle nordmenn som liker brunost eller å gå på ski. Det alt her egentlig handler om, er perspektiv. Prøv å se saken gjennom en annens person øyne og kanskje du vil forstå på en bedre måte. Prøv kulturrelativisme.

VI KAN SELVFØLGELIG ikke bare skylde på mediene, vi er tross alt selvstendige mennesker kapable til å tenke og forme meninger selv. Selv om media skaper fordommer og stereotyper, er det fortsatt du som individ som velger å la deg påvirke. Det er mulig å se i en annen retning, selv om det kan virke litt vanskelig i dagens samfunn, der det er media over alt.

ALTSÅ, DET jeg ønsker å komme fram til her er å være inkluderende overfor alle mennesker, uansett form, farge, etnisitet, kjønn osv. For alle mennesker er født inn i denne verden likeverdige og burde derfor forbli slik.

- Mediene sitter med stor makt til å forme våre meninger, skriver artikkelforfatteren. Foto: Trond Sandnes