Hvilke følger kan de nye sanksjonene få for Norge? Bør vi slutte oss til dem? Og hvordan vil de påvirke Putin? De store EU-landene har hatt ulik tilnærming til Ukraina-krisen og tiltak overfor Russland. At de nå har samlet seg, skyldes de tydelige indisiene når det gjelder flystyrten, våpenleveranser til de prorussiske separatistene i øst og endog skyting fra Russland inn på ukrainsk område. I stedet for våpenhvile velger Russland å bidra til å eskalere konflikten – og hamre videre på at onde krefter i Vesten sto bak nedskytingen av det malaysiske flyet.

De nye sanksjonene omfatter finans-, olje- og våpensektorene og kan bli høyst merkbare for russisk økonomi. Men i det totale bildet er de også egnet til å svekke den gryende veksten man omsider ser i EU-landene. Skulle Russland svare med å knipe igjen sine olje- og gassleveranser til Europa, vil Norge umiddelbart tjene på en prisøkning – men på litt sikt tape på de utslagene dette gir for vårt viktigste eksportmarked, EU. Sanksjoner er og blir et tveegget sverd.

Om Norge følger EU, kan fiskerinæringen og en del bedrifter innen oljeindustrien bli utsatt for mottiltak. Noen står mer utsatt til enn andre i så måte, men generelt synes det å være en avventende holdning i næringslivet. Et mål må i alle fall være å videreføre vitale deler av det norsk/russiske samarbeidet i nordområdene, et hovedsatsingsområde for både den forrige og den nåværende regjeringen.

Spørsmålet om EU-sanksjonene vil virke etter sin hensikt, eller snarere bidra til å dreie Russland ytterligere i nasjonalistisk retning, er alt annet enn enkelt. Men i forlengelsen ligger et spørsmål om hva som ellers finnes av gangbare verktøy eller våpen. For det må reageres på så alvorlige krenkelser av et land i vår egen verdensdel.

Utenriksminister Børge Brende (H) vil samrå seg med Stortinget, men mener tunge hensyn tilsier at Norge slutter seg til sanksjonene. Å sikre bred, tverrpolitisk enighet i en sak som denne gir norsk utenrikspolitikk en nødvendig kontinuitet og forutsigbarhet. Og mye taler for at vi her bør følge våre nærmeste partnere og allierte.

EU flagg Foto: iTromsø