Et forfriskende innslag i et mediebilde og en klimadebatt hvor den slags ikke er daglig kost. I disse ferietider har mange kunnet se med egne øyne hvordan isbreer trekker seg tilbake, mens det meldes om lovende makrellfiske utenfor Svalbard.

Store befolkningsgrupper rundt i verden føler på kroppen hvordan ekstremvær griper om seg, en ny rapport anslår antallet klimarelaterte dødsfall til nær to millioner siden 1970. Ikke unaturlig at havarerte klimatoppmøter vies stor oppmerksomhet.

I en kronikk i Aftenposten i går argumenterer Jensen for at ”vi skal klare å bremse før det er for sent”. Og et interessant trekk ved optimismeerklæringen fra en av miljøbevegelsens sentrale aktører er at ett av de fem punktene i kronikken handler om skjerpet klimapolitikk – de fire øvrige primært om lønnsomme investeringer i produktutvikling og aksjer. Politikken først. USA har lagt nye restriksjoner på sin kullindustri og inngått flere klimaavtaler med Kina, som også har gitt noen signaler om en ny holdning. En økende forståelse i – og mellom – verdens to største utslippsnasjoner gir håp for neste klimatoppmøte.

Men mye av drivkraften i WWFs klimaoptimisme kan tilskrives kommersiell satsing på fornybar energi. Utviklingen av sol- og vindkraft har fått prismekanismen til å nær sagt oppføre seg etter læreboken. Grønn energi blir stadig billigere, også og ikke minst i de deler av verdens som står foran store oppgaver overfor en hittil strømløs befolkning. Og som med all teknologi: Vi er bare i starten med små, effektive og fleksible løsninger. Smarttelefonen og IKT-revolusjonen er en god parallell.

Investeringene skyter fart, ofte med hyggelige utslag i aksjeutbyttet. At næringslivsledere, vitenskapsfolk og eksperter fra ulike disipliner nå i langt sterkere grad er hentet inn i de internasjonale klimaforhandlingene, kunne gjerne føyes til listen. Dreiningen fra fossilt til fornybart byr unektelig på noen utfordringer for oljenasjonen Norge. Men fremfor alt byr det på betydelige muligheter, i tråd med Nina Jensens observasjoner om hvordan politikk og marked gir grunnlag for ”å legge pessimismen i en skuff”.

skyer sommer blomster Foto: Trond Sandnes