Etter å ha kommet ned på et noenlunde akseptabelt nivå med 38.000 registrerte rømminger i 2012, så steg antallet slike hendelser til hele 198.000 i fjor. Omkring 80 prosent av den rømte laksen var av størrelsen fra to til fire kilo, og 15 prosent var høstsmolt.

Tallene som foreligger er rapportert av oppdretterne selv. Det kan være mørketall utover dette, der det har vært mistanke om rømming, men der man ikke med sikkerhet har kunnet fastslå at så har skjedd.

Ser man på alle årene fra 2001 til og med 2013, finner man at rapporterte hendelser av rømming ligger på et snitt på omkring 200.000 fisk per år. Fra de verste årene på begynnelsen av 2000-tallet og til det toppet seg med hele 921.000 laks, som ble registrert rømt i 2006, har vi jevnt over sett en betydelig forbedring i årene etter det. Men 2013 representerer i så måte et kraftig tilbakeslag.

Fiskeridirektoratet anser likevel ikke omfanget av innrapportert rømt oppdrettslaks for å ha et alvorlig skadepotensial. Dette med bakgrunn i tidspunkt, livsstadium og helsestatus da rømmingene fant sted.

Det siste året har det imidlertid vært flere tilfeller der observasjon og fangst av rømt oppdrettslaks gir grunn til å tro at det har vært flere ikke-rapporterte hendelser. To av disse har vært ansett som så grove at de er meldt til politiet. Slike urapportert tilfeller kan utgjøre en betydelig risiko fordi avbøtende tiltak da ikke blir iverksatt tidsnok, og skaden kan dermed bli enda større enn den hadde trengt å være.

De senere årene har Fiskeridirektoratet hatt et spesielt fokus på såkalte drypprømminger av smolt, og settefiskanleggene er fulgt opp i forhold til å forbedre sine rutiner og å gjennomføre tilstrekkelig avløpssikring. Det er kommet strengere retningslinjer for størrelsen på den minste fisken som settes ut og maskeåpningen på smoltnøtene. Disse tiltakene reduserer risikoen for drypprømminger av smolt, og er et viktig tiltak.

For oppdrettsnæringen vil det være en meget viktig oppgave å følge opp sikkerheten ved samtlige anlegg i tiden fremover, slik at man igjen kan fortsette et løp nedover mot tall som ble oppnådd forleden år, og strebe mot en nullvisjon. Det vil være både i næringens interesse og til glede for alle som hegner om villaksens ve og vel.

ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Ronny Trælvik