Hver fjerde spurte er negativ. Ca en tredjedel av de spurte sier at politikernes mening om denne saken har stor betydning for valg av parti ved kommunevalget om et par uker. Velgerne til Høyre og Fremskrittspartiet er mest negative til at det bør komme flere flyktninger fra Syria, mens velgerne til SV, Miljøpartiet de grønne, KrF og Venstre er mest positive til flere syriaflyktninger. I alle disse partiene stiller mer enn 80 prosent av de spurte positive. Et overveldende flertall av velgerne til Rødt, Ap og Sp er også positive.

Dersom vi antar at velgerne i vår region stort sett er enige med dem Respons har intervjuet (for Aftenposten), er det også et stort flertall i Midt-Troms for å ta i mot flere flyktninger fra Syria.

Debatten ble startet av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han ønsket 10.000 syriaflyktninger. Det ble i stedet et kompromiss om 8.000. Meningsmålingen fra Respons indikerer at Stortinget har massiv støtte fra folket. Det vil derfor være klokt om partiene legger den debatten til side. Frps leder, Siv Jensen, har i valgkampmodus oppfordret kommunene til å si nei til å ta i mot de flyktningene hun selv, regjeringen og Stortinget har sagt ja til å ta i mot. Det er uklokt av henne.

Det er ikke uproblematisk av Norge å ta i mot så mange nye flyktninger. Særlig fordi det allerede sitter 5.000 i asylmottak, som ikke har fått tilbud om bosetting. Norsk hjelp når i dag 100.000 syriske flyktninger. Generalsekretær Jan Egenland i Flyktninghjelpen sier at dette tallet bør økes til 200.000 i forbindelse med statsbudsjettet for 2016.

Ni millioner syrere har flyktet og i Middelhavet skjer det katastrofer nesten daglig. Flyktninger dør i forsøket på å nå Europa. Jan Egeland har selvsagt rett. Norge bør hjelpe 200.000, ikke 100.000 syrere. Frp har understreket at de primært ønsker å hjelpe flyktningene i deres nærområde fremfor i Norge. Vi får se om dette synet fortsatt gjelder når forslaget til statsbudsjett for 2016 legges fram.

Norge har mulighet til å hjelpe flere syriske flyktninger.