De blåblå reformerer politiet, kommunene, samferdsel, helse, skatt og skole. Regjeringen framstår tydeligere, mer utålmodig og mer handlekraftig. Den møter kritikk, men mindre enn man kunne forvente. Reformene og endringene er store, og blir stadig vanskeligere for en eventuell ny Støre-regjering å reversere.

Dersom Ap og partileder Jonas Gahr Støre vinner valget om to år, får han en nærmest umulig oppgave dersom han skal endre den blåblå reformpolitikken. Ap får ikke rent flertall, den rødgrønne alliansen er utydelig - og mange av de blåblå reformene som nå siger framover, lar seg rett og slett ikke stoppe eller endre. Ikke engang skattepolitikken, som Ap kritiserer sterkt.

Det samme gjelder både for landbrukspolitikken, politireformen, kommunereformen, samferdselsreformen og høyskolereformen - områder hvor Ap i stor grad er på linje med dagens regjering. Med andre ord, den blåblå linja vil fortsette også med en ny regjering med Ap i førersetet. Å skru tida tilbake i norsk politikk er utopi.

Det er heller ingenting som tyder på at Høyre- og Frp-regjeringen gjør ubotelig skade på landet, to og en halv måned før kommune- og fylkestingsvalget. Regjeringen tok sommerferie i forrige uke. Statsminister Erna Solberg oppsummerte med at hun er fornøyd. Hva velgerne mener, får vi svar på i september.

«Syria-saken» og «asylbarnsaken» har vært og er fortsatt krevende, særlig for Frp, som må effekturere Stortingets syriapolitikk mot sin vilje. Signalene fra Frp er imidlertid entydige: Stortingsgruppen vil promotere primærstandpunktene sine også i de sakene der regjeringen mener noe annet. Slik henger regjeringen sammen, dag for dag - og Høyre og Frp klarer å leve med hverandre.

Den politiske kursen i Norge er satt mer mot styrbord. Noen av endringene er upopulære hos deler av velgermassen. Så er spørsmålet hvor mye dette teller når det store velger-regnestykket skal gjøres opp i september. Og på nytt om to år.

Erna Solberg har satt kursen mot styrbord. Foto: Geir Håvard Hansen