Vi må stålsette oss og være forberedt på skyhøye drivstoffpriser denne sommeren.

Tusenvis av arbeidstakere innen Norges oljeindustri har mistet jobbene sine det siste året. Oljeprisen er nesten halvvert. Oljeselskapene må spare penger. Samtidig kommer det avisartikler som sier at bensin- og dieselprisene skal bli skyhøye i sommer.

Bensin- og dieselprisene består for det meste av avgifter til staten. Dessuten handles olje i amerikanske dollar. Det har blitt stadig dyrere å kjøpe dollar. Samtidig er det streik på raffinerier i USA, og bilelskende amerikanere nærmer seg «driving season». Meldingene er ikke til å misforstå: Vi må alle betale mer for bensin og diesel.

Hardbarkede motstandere av oljeindustrien har hatt gode rammevilkår for å svartmale oljeindustrien det siste året. Olje- og gassindustrien er døende. Vi må omstille oss, lyder meldingene. Forleden kom imidlertid Oljedirektoratet med nyheter som setter utviklingen i et mer korrekt perspektiv. Norge har i 2015 påvist større oljereserver enn hva vi hadde i 2005.

I 2005 var anslaget for påvist gjenværende oljeproduksjon 1.807 millioner standard kubikkmeter. Nå, i 2015, er det tilsvarende anslaget 2.012 millioner kubikkmeter. Det betyr en vekst på 205 millioner kubikkmeter, til tross for at det er solgt 1.115 millioner kubikkmeter i perioden.

Olje- og gassindustrien deler skjebne med fiskeoppdrett og mineralindustrien: Næringene er lønnsomme og bidrar tungt til å finansiere våre velferdsgoder, men rammes av politisk kritikk, særlig fra rødgrønt hold.I vår region er det mange som lever av fiske og oppdrett. Langt flere kunne arbeidet i oljeindustrien, men «våre» havområder er ikke åpnet for oljeleting. Det er ulike meninger om de omstridte havområdene, Lofoten, Vesterålen og Senja. I et globalt miljøperspektiv er det også forståelig at det stilles spørsmål ved om det bør bores for å finne nye ressurser i sårbare områder.

Likevel er det sånn at oljeproduksjon gir land som Norge superprofitt. Med mindre vi er villige til å redusere vår levestandard, må det finnes nye olje- og gassressurser.

Himalaya

Boligprosjektet Himalaya på Finnsnes høster sterk kritikk, og nå hagler beskyldningene om gigantomani og kameraderi.

Det blåser på toppene.

Drivstoffprisene vil trolig øke kraftig i sommer. Foto: Trond Sandnes