Finnes det ingen grense for hva man skal betale avgift for.

Justisminister Sylvi Listhaug foreslår å innføre en ny såkalt dødsavgift på 1.130 kroner til staten. Dette skal være en avgift på å få utstedt en skifteattest. Denne attesten har til nå vært gratis.

Det fremstår nesten som en aprilspøk, men det viser det seg at det ikke er. Frp, som i 1973 ble stiftet som Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP), ser ikke ut til å ha noen grenser for hva de skal avgiftsbelegge. Vel og merke, det er ikke gratis å dø, det vet alle som har mistet noen. Men nå får det være nok.

Denne såkalte dødsavgiften skal staten altså bruke på å utstede en skifteattest som er nødvendig enten man skal foreta et privat oppgjør av arven eller at den gjenværende ektefellen skal leve videre uten å foreta noe oppgjør med de øvrige arvingene. Ikke uventet har dette forslaget vakt harme og sterke meninger. «Finnes det ikke magemål på disse politikerne våre, eller? Dette må da være bunn av menneskelighet, å kreve folk etter at de er døde, for å finansiere skattelette til de rikeste blant oss.», er en av mange kommentarer man finner om man gjør et kjapt nettsøk på dødsavgift. «Staten snylter på de døde», skriver Silje Lyngstad, 1. nestleder Trondheim Unge Høyre.

Det er slettes ikke vanskelig å forstå at dette forslaget får folk til å reagere. Det minner om smålighet fra staten i høyeste potens. Står det virkelig så dårlig til i Norge, er landet på konkursens rand eller hva er det som skjer?

Det finnes sikkert et argument eller to for å innføre en avgift, men når avgiften blir så morbid som denne, skjønner vi godt at folk tar til kraftig motmæle.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Senterpartiet kaller dette et grådig forslag fra Sylvi Litshaug. Vi tror det er mange som er enig med han i akkurat det.

Her må Frp gå i seg selv og få øynene opp for hva de skal pålegge folk i en svært tung fase av livet. Hvis ikke kan det være at partiet må signere sin egen dødsattest ved neste valg. Det blir 1.130 kroner takk.

Minilederen: Overskridelse

Oppussingen av Stortinget skulle koste 1,1 milliarder kroner. Nå nærmer sluttsummen seg to milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Er det å undres over at det står så «dårlig» til i kongeriket Norge når et «lite» oppussingsprosjekt koster 2.000.000.000 kroner.