Forhandlingene mellom Troms og Finnmark om sammenslåing er havnet så skjevt ut at man ikke skulle tro det er voksne, ansvarlige politikere som er satt til å finne en løsning.

Sist uke var ledelsen i de største kommunene i Troms og Finnmark samlet for å diskutere regionreformen og de mulighetene som åpner seg i en ny og sammelslått fylkeskommune. I likhet med de øvrige møter mellom partene endte det med offentlig skittentøyvask i ettertid. Før helga møtes partene igjen i Vadsø. Det er grunn til å frykte at såpeoperaen fortsetter.

Forhandlingene mellom delegasjonene fra Troms og Finnmark har så langt fungert som en øvelse i å prate forbi hverandre med stive smil, med påfølgende brannslukking og ordkrig. Det er den perfekte strategi for at de viktigste beslutningene blir tatt i hovedstaden.

Av en eller annen grunn har man fått for seg at regionreformen dreier seg om tautrekking basert på dagens landskap, det vil si to kakestykker som skal skufles i den ene eller andre retning. I stedet burde man naturligvis sett på regionen som helhet, med nye øyne.

Da hadde det riktig nok vært en fordel å vite hvilke statlige tjenester man ser for seg skal kunne håndteres i regionene. Ekspertutvalgets innspill kommer i februar, og vil forhåpentligvis ta debatten litt videre.

Reformen er stor og bør ledsages av debatt. Det er lov å jobbe helhjertet for en sak man mener er grunnleggende viktig, selv om Stortinget to ganger har vedtatt sammenslåing. Engasjementet og folkemøtet i regi av «For Finnmark» synes imidlertid først og fremst å være et genuint ønske om å bevare dagens struktur, og virker samtidig drevet av frykt for å miste arbeidsplasser.

At bekymringene for sammenslåing er store, og størst i Finnmark, skyldes nok at det er et regnestykke med flere ukjente, mangelfull informasjon og en uoversiktlig prosess. Å bli sittende å surmule etter to stortingsvedtak er imidlertid en bjørnetjeneste, i stedet for å være proaktiv på tilbudssiden.

Men det er selvsagt ikke enkelt når de mest framtrendende forhandlerne skyter mot hverandre; eksempelvis at fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i Troms mener Finnmark er hårsåre og driver en «lillebrorstrategi», og fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark skyter tilbake med beskyldninger om hersketeknikker fra Troms. Sånt bidrar ikke til godt samarbeidsklima.

Minileder: Elg-rekord

Nesten 1.000 elg ble felt under elgjakta i 2017 i Midt-Troms, som er ny rekord.

Men fortsatt «spruter det elg ut av skogen». 2018 blir et nytt rekordår.