Den nye regjeringen fikk en tøff start — der fokus var mer på varslersaker og sex-anklager mot alle tre partier enn på politikk og hvilken retning de tre partiene skal føre Norge.

Blant spenningsmomentene er hva Venstre kan bidra med i sin rolle, for første gang på 12 år i regjering. Partiet vil utvilsomt sørge for mer grønt inn i en blåblå regjering. Det kan være positivt for Norge. Ola Elvestuen som klima- og miljøminister vil utvilsomt sørge for å sette viktige klimasaker høyt på dagsorden. Om han og Venstre får gjennomslag for viktige klimagrep gjenstgår selvsagt å se.

At Lofoten, Vesterålen og Senja skal holdes fri for oljevirksomhet i den kommende perioden, er er klart avtrykk fra Venstre i regjeringserklæringen. Det er en omstridt beslutning i nord — men en viktig sak hvor Venstre ikke viker.

Trine Skei Grande startet sin gjerning med å besøke Norges Presseforbund torsdag morgen. Hun er opptatt av god dialog med bransjen om framtidig mediestøtte. Og hun bør utvilsomt føre en mer offensiv mediepolitikk enn hennes forgjenger gjorde.

Men hun må heller ikke glemme idretten, der Hofstad Helleland var usedvanlig offensiv. Der må også Skei Grande være framoverlent.

Minilederen: Gift

Fredag vier Sørreisa-ordfører Jan-Eirik Nordahl og Målselv-ordfører Nils Fosfaug sine første ektepar.

Men å inngå ekteskap med nabokommunene — det er ren gift for de to ordførerne.

Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og kulturminister Trine Skei Grande på slottsplassen onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix