Regjeringen sier nei til arealavgift til kommunene fra oppdrettsnæringa. Plasteret på såret er mer penger til havbruksfondet, som igjen skal dryppe på kommunene.

Det er på høy tid at kystkommunene som er verter for oppdrettsnæringa får større inntekter fra ei næring som går så det suser. Hvor mye penger i kassa den nye ordningen vil gi, er fortsatt usikkert. Men at norske kystkommuner de neste årene vil få en stadig større andel av milliardoverskuddet i oppdrettsnæringa hersker det ikke tvil om.

Regjeringens forslag til næringas videre vekst, er gode nyheter for kystkommunene i Midt-Troms som huser oppdrettsmerder. Men det er synd at departementet ikke vil følge opp stortingsflertallets vedtak om å innføre en arealavgift.

Regjeringas initiativ kan gi både fylkeskommunen og oppdrettskommunene kjærkomne ekstrainntekter. Kjernen er nye retningslinjer for hvordan oppdrettsnæringen skal vokse de neste årene. Oppdretterne vil kunne øke produksjonen innenfor tillatelser de allerede har fått, og de kan også ta del i auksjoner om nye tillatelser. Nærings- og fiskeridepartementet har beregnet at dette kan gi det offentlige en inntekt på én milliard kroner. 800 millioner skal overføres til havbruksfondet, som igjen skal dryppe på vertskommunene.

Det hersker liten tvil om at kystkommunene siden oppdrettsnæringas fødsel har fått alt for lite igjen for sjøområdene de råder over, og som som har skapt det norske oppdrettseventyret. Derfor er det rettferdig at innretningen på pengestrømmen dreies vekk fra de private oppdrettsgigantene og inn mot fellesskapets kasse.

Men en arealavgift kunne gitt enda mer til fellesskapet. Regjeringen vil ikke følge opp stortingsvedtaket fra juni om at havbruksnæringen skal betale en arealavgift til kommunene som er vert for merder og produksjon. Ordningen skulle etter planen tre i kraft fra sommeren 2018, og skulle beregnes ved at oppdretterne betalte en avgift for fisk de eksporterer.

Det ville vært fortjente penger. De søkkrike oppdrettsgigantene har alt for lenge hatt gratis tilgang til fellesarealer til sjøs, og de går med enorme overskudd. Oppdrettsnæringa blir også kritisert for å skape relativt få arbeidsplasser lokalt, og beskyldes for å beslaglegge friområder og fiskeplasser.

Oppdretterne sliter i tillegg med sykdom og rømming. Det er i næringas egen innteresse at de bidrar enda mer til fellesskapet og dermed bygger bedre omdømme.

Minilederen: Nye tap

Ny meningsmåling viser at Ap taper terreng og at Høyre er Norges største parti.

Støre blir bare mindre.

– De søkkrike oppdrettsgigantene har alt for lenge hatt gratis tilgang til fellesarealer til sjøs, og de går med enorme overskudd, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Gratanglaks