Under Christine Meyers ledelse har Statistisk sentralbyrå manøvrert seg inn i en strid med mange dimensjoner og sterke aktører. Det meste av den offentlige oppmerksomheten sirkler rundt det såkalte innvandringsregnskapet, som det har tatt påfallende lang tid å få klargjort til publisering. Forskeren på dette feltet, Erling Holmøy, har tidligere også beskjeftiget seg med de langsiktige konsekvensene av eldrebølgen. Om ikke annet, og midt i det hele, har vi fått en nyttig debatt om avveiningen mellom uavhengig contra politisk styrt forskning og risikoen for å stigmatisere de befolkningsgruppene det forskes på.

Når det gjelder forskning og debatt på innvandringsfeltet plasseres Norge gjerne på en middelvei mellom Sverige og Danmark. Den plasseringen er det liten grunn til å endre. Og her trengs nettopp uavhengig, kvalitetssikret forskning. Når Meyer har besluttet å slanke forskningsavdelingen, virker det ikke helt tilfeldig hvilke forskere som slankes bort og overføres til statistikkavdelingen. Om kritikken mot å svekke denne forskningen er særlig hørbar på Frp-hold, er ikke den politiske venstresiden — og partene i arbeidslivet — mindre kritisk til omorganiseringen.

Fra disse hold tilkjennegis det blant annet en frykt for å svekke Teknisk beregningsutvalg, som legger premissene for lønnsoppgjørene, og for at den norske modellen dermed undergraves. Et siktemål med den omstridte omorganiseringen er – overforenklet sagt — å knytte SSB tettere til eliteserien i internasjonal forskning, et grep mange mener er på overtid i globaliseringens tidsalder. Andre fremholder at det da blir mer vekt på publisering internasjonalt enn på ”særnorske” forskningstemaer.

SSB-sjefen har ikke hatt noen heldig hånd med denne prosessen. Nå bør drastiske grep settes på vent til et regjeringsoppnevnt utvalg som utreder SSBs fremtid avgir sin innstilling i neste måned. Kommende uke skal Meyer inn på teppet hos sin oppdragsgiver, finansminister Siv Jensen (Frp). Noe som åpenbart trengs, er en presisering av byråets samfunnsoppdrag. Men kjernen i oppdraget bør fortsatt være å forsyne regjering, storting, kommuner, arbeidslivets parter og andre beslutningstagere med et kvalitetssikret beslutningsgrunnlag.

Minilederen: Millionflyene

Fredag landet Norges nye kampfly F-35 på Ørlandet i Sør-Trøndelag. Både Kongen og flere prominente gjester var tilstede.

Svenske Jas Gripen glimret med sitt fravær