Forslaget Sylvi Listhaug har fremlagt om et felles ankomstsenter for alle asylsøkere, er en samlokalisering og sentralisering av det fornuftige slaget. Denne omlegningen av asylsystemet, innebærer et tettere og langt mer effektivt samarbeid mellom UDI og politiet, som i likhet med helsevesenet og andre instanser skal være permanent til stede i «storsenteret», som skal legges til Råde i Østfold.

Med alt på ett sted – herunder asylsøkere og saksbehandlere – er målet at minst åtte av ti søknader skal avgjøres innen tre uker. De som får søknaden innvilget skal så sendes videre til et integreringsmottak eller direkte til en kommune for bosetting, mens de som ikke har krav på beskyttelse, returneres umiddelbart.

Langvarige opphold i asylmottak er en belastning for dem det gjelder og en alvorlig tilleggsbelastning for mennesker som bærer med seg traumatiske opplevelser i bagasjen. For samfunnet blir det en økonomisk belastning jo lenger tid det tar å komme i gang med integreringen og å få folk inn i arbeidslivet. Det store antallet som forsvinner fra mottak, utgjør en risiko for å havne i den illegale delen av samfunnslivet. Listhaugs plan, som inngår i regjeringens budsjettforslag, er et godt svar på disse utfordringene.

Ankomstsenteret skal ha en kapasitet på 1.000 plasser. Det høres ut til å være ganske romslig – i dagens situasjon. Med en asylbølge som den i 2015 ville de 1.000 plassene ikke monne stort. Tilstrømningen har Norge som kjent liten kontroll over. Noen ny bølge er blitt mindre sannsynlig, men myndighetene må ha nødvendige beredskapsplaner i tillegg til nye senteret. Tre ukers behandlingstid avhenger selvsagt også av antall søknader.

Så gjenstår det å se om tre uker er realistisk med ankomster på det nåværende nivået. UDI mener ja, politiet er mer i tvil, innvandringsministeren presiserer at fristen er et mål og at enhver skal sikres en forsvarlig saksbehandling. Her kan rettsstaten ikke slå av på sine krav til seg selv. Men uansett antall dager og uker åpner Listhaugs plan – eller snarere: reform – for betydelige gevinster, i både tid, penger, humanitært sett og med tanke på samfunnssikkerhet. Hovedtrekkene i forslaget bør få bred tilslutning i Stortinget

Minilederen: Sorry, Montesorri!

Montesorriskolen i Berg får likevel kommunal støtte, etter ny behandling i kommunestyret.

Da er det vel bare å signere vedtaket med «om forlatelse, Montesorri, sorry for at vi var så vanskelige forrige gang»?