Norge har verdens største statlige investeringsfond. Men over 8.000 oljemilliarder på bok betyr ikke at nordmenn har verdens beste pensjonssystem. I en årlig studie av 30 industriland må vi nøye oss med 4. plass, etter Danmark, Nederland og Australia. Og vi oppnår hverken karakteren A eller B+, men B. Pensjonssystemene vurderes etter hva de består av, samt bærekraft og folks tillit til systemet, 40 kriterier i alt. Med passende mellomrom finner politikerne grunn til å minne både hverandre og folk flest om at Oljefondet egentlig heter Statens pensjonsfond utland. Men når Norge havner helt ned på 11.plass i bærekraft, er én årsak manglende sikkerhet for at fondet faktisk vil bli brukt til dette formålet.

Hvis Oljefondet øremerkes pensjon, hadde vi vært atskillig bedre rangert, sier Annabell Siem Mathiesen i det globale rådgivningsselskapet Mercer til Dagens Næringsliv. Nå berømmes vi gjerne for den handlingsregelen som skal sikre pensjonsuttak, i prinsippet til evig tid. Det kan saktens være en tanke å spisse til formuleringen om at fondet skal komme «fremtidige generasjoner» til gode. Men også et vedtak om øremerking kan endres, om det så grunnlovfestes, da tar endringer bare litt lenger tid.

Først og sist handler det om å bevare en politisk vilje med bredde og styrke til å holde stand mot fristelser. Men kanskje det er større grunn til å advare mot overdrevne forventninger til hva fondet kan utrette, selv med dagens relativt sett strenge husholdering? I rapporten pekes det på behovet for å øke både satsene i innskuddspensjon og i privat pensjonssparing. Og i det internasjonale bildet ser vi en sterk vekst i eldreandelen i befolkningen og en alarmerende underfinansiering av pensjonssystemene.

Det begynner å haste med nødvendige justeringer og gjenstående reformer, etter Stortingets pensjonsforlik. I disse dager introduseres IPS, et tilbud om individuell pensjonssparing og et svar på noe rapporten etterlyser, men med den innebygde svakhet at det først og fremst tilgodeser dem som har mest pensjon fra før. Å sikre fremtidige pensjonsmidler og å hindre økende forskjeller blant fremtidens pensjonister er to utfordringer landet med det største oljefondet deler med resten av verden.

Minilederen: Enden på VISA

Lenvikrådmannn Margrethe Hagerupsen konstaterer at er man blakk, så er man blakk.

Da nytter det vel heller ikke for kommunen å prøve kredittkortet enda en gang?