Etter en tenkepause har Inger-Marie Ytterhorn, Frp-oppnevnt medlem av Nobelkomiteen, gitt beskjed om at hun ønsker en ny periode. Også tidligere partileder Carl I. Hagen har offentlig meddelt sin interesse for vervet. Dermed kan det bli en omkamp fra 2011. Etter tapet den gangen, uttalte Hagen i Gunnar Ringheims bok om Frps indre liv, at Ytterhorn burde ha trukket seg i takknemlighet over alle mulighetene og oppgavene han mente å ha gitt henne da hun satt på Stortinget. Ytterhorn tegner et annet bilde, av usynliggjøring og andre former for hersketeknikk. Det høres ut som Frps valgkomité er på rett spor når komitéleder Ulf Leirstein presiserer at partiet har mange gode kandidater og at valget ikke nødvendigvis står mellom Ytterhorn (76) og Hagen (73).

I tråd med statuttene står tre av Nobelkomiteens fem medlemmer på valg i år. Dermed har man en ny anledning til å gjøre mer av noe det er bred enighet om, og som man er kommet et stykke på vei med: Tenke litt lenger utenfor de angjeldende partiboksene. Statsråder og stortingsrepresentanter kan ikke velges til Nobelkomiteen mens de innehar disse vervene. Men dermed ikke sagt at partiene som utpeker komitémedlemmene, bør begrense seg til tidligere toppolitikere. Det er minst to grunner til å utvide horisonten.

Alfred Nobels testament tilsier at Den Norske Nobelkomite velges av Stortinget, men er samtidig fristilt og uavhengig i sitt forhold til politiske myndigheter. Dette skillet kan det være vanskelig å kommunisere til omverdenen, i gitte situasjoner tilsynelatende umulig. At komiteen ikke fylles opp med politikerveteraner, kan være ett bidrag til å tydeliggjøre uavhengigheten. Men et vel så vesentlig poeng er all den kompetansen man går glipp av ved å tenke for snevert.

Berit Reiss-Andersen og Henrik Syse er blant de mange gode eksemplene på medlemmer som har sin partiforankring, men som har kvalifisert seg til vervet på andre arenaer enn politikken. Frp bør tenke i slike baner og slippe frem yngre talenter. Etter tre seksårsperioder kan ingen føle seg vraket. For Hagens del melder det seg et spørsmål om en vararepresentant til Stortinget kan sitte i komiteen. Heller ikke den problemstillingen burde det være nødvendig å bruke tid på.

Minilederen: Forbuden frukt

Justisdepartementet får støtte fra Medietilsynet for å innføre aldersgrense for å opprette profiler på sosiale medier.

Lenge før de unge fikk smaken på Facebook, Snapchat og Instagram, har forbuden frukt alltid smakt best.