Regjeringens nyutnevnte forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen (H), har knapt rukket å sette seg på stolen i sitt nye departement, før han blir kraftig utfordret på regjeringens politikk for viktige deler av Forsvaret, som Hæren og Heimevernet. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum vil bygge en allianse på Stortinget for å stemme ned regjeringens politikk for landmakta i Forsvaret.

Senterpartiet vil ha med seg Arbeiderpartiet, KrF, Venstre og SV for å styrke Hæren og Heimevernet. Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) ble lagt fram for omlag et år siden, og regjeringen fikk da flertall i Stortinget med støtte fra Arbeiderpartiet. Regjeringens landmaktplan for å utvikle Hæren og Heimevernet ble først lagt fram i forrige uke. Fagmiljø og opposisjon har uttrykt støtte for de store linjene i landmaktplanene. Lederen for Hæren, lederen for Heimevernet og forsvarssjefen har sagt at de føler seg beroliget etter at planene ble lagt fram. Men flere har også kritisert deler av opplegget, herunder bemanning og organisering av Heimevernet, samt flytting av Bell-helikoptrene fra Bardufoss.

Tidlligere sjef for E-tjenesten og sjef for daværende Hærens styrker, general Kjell Grandhagen, og tidligere forsvarssjef, general Harald Sunde, mener det er uforsvarlig å sende alle Hærens helikoptre sørover. Det vil hindre rask medisinsk evakuering. Grandhagen kaller det et moralsk spørsmål og at helikopterstøtte er en nødvendighet for soldater på en gitt slagmark i nord.

Sps Slagsvold Vedum lar seg ikke imponere av landmaktplanen og vil ha med seg opposisjonen på Stortinget for å sikre helikopterstøtte til Hæren, gjenopprette Sjøheimevernet og styrke Heimevernet over hele landet. 2. bataljon bør også ifølge Slagsvold Vedum fortsatt være en stående avdeling.

Den ferske forsvarsministeren Frank Bakke-Jensen har foreløpig vært ordknapp og forsiktig med å gi kommentarer. Under nøkkeloverrekkelsen i departementet fredag, ga han imidlertid uttrykk for at han støtter regjeringens forsvarspolitikk. Leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), sier til NRK at hun er enig med Sp i kritikken mot deler av landmaktplanen, men presiserer at eventuelle nye vedtak må skje innenfor ansvarlige rammer. Forhandlinger der alle partiene samles, synes fornuftig. Det innebærer også at rammene kanskje må økes.

Måten Arbeiderpartiet håndterer landmaktutredningen på kan bedre partiets forhold til flere miljøer i nord, hvor LTP-forliket med regjeringen i fjor har vært en kilde til stor frustrasjon. Det knyttes også forventninger fra Nord-Norge om at finnmarkingen Bakke-Jensen skal være mer lydhør og forstå utfordringer i landsdelen bedre enn forgjengeren Ine Marie Eriksen Søreide har evnet.