Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger, mener kommunesektorens interesseorganisasjon KS. Styreleder Gunn Marit Helgesen fremholder at norske kommuner har bygget opp et omfattende apparat og høy kompetanse til både mottak, bosetting og integrering. Og når tilstrømningen har sunket markant etter den ekstraordinære situasjonen i 2015, blir det praktisk talt umulig å opprettholde tjenestene, hevder hun. Også Unge Høyre argumenterer med ledig kapasitet i asylapparatet og vil tredoble regjeringens forslag til inntak av kvoteflyktninger neste år. Uenigheten mellom regjeringsparti og ungdomsorganisasjon kom til uttrykk i NRKs Politisk kvarter i går morges.

Som Høyres innvandringspolitiske talsperson Kristin Ørmen Johnsen påpekte, inngår de 1.100 foreslåtte kvoteflyktningene i et større bilde. Her skal et etterslep på

30.000 asylsøknader fra rekordåret — utenom FNs kvotesystem — behandles på forsvarlig vis, med adgang til anke og rettslig prøving. De nær 10.000 som de siste årene er tatt inn via FN-kvoter og EUs relokalisering genererer nesten like mange i familiegjenforening. Med nær 80.000 totalt siden 2012 plasseres Norge i øverste sjikt i Europa-statistikken over innvilgede søknader per innbygger.

Statistikken egner seg ikke til selvtilfredshet, i så måte er det nok med et blikk på flyktningkrisene i dagens verden. Men tallene gjør det nødvendig å se på oppfølgingen av dem som har fått opphold. Og her er det fortsatt gjenstående oppgaver som vil by på store utfordringer fremover. Introduksjonsprogrammene må styrkes for å få flere ut i arbeidslivet og inn i samfunnet. Utenforskap er et problem for den enkelte og et samfunnsmessig faremoment, det siste trenger man ikke reise så langt utenfor landets grenser for å få bekreftet.

Å legge ned deler av det mottaksapparatet som måtte bygges opp i 2015, er selvsagt ikke problemfritt. Og statlige støtteordninger er innrettet mer mot mottak enn lokal integrering. Her må det tenkes mer helhetlig – både om kapasitet på landsbasis, en forsvarlig oppfølging og når det gjelder bruken av den kompetansen som er bygget opp i kommunene. Unntaksåret 2015 duger lite som målestokk for inntak. Mye taler for en periode med hovedvekt på integrering.

Minilederen: Marinevinter

De første soldatene fra US Marines kan stasjoneres i norske militærleire i Indre Troms allerede i vinter. Det bekrefter sjefen for den norske Hæren.

Så fikk vi bruk for militæranleggene likevel.

Mye taler for en periode med hovedvekt på integrering. Foto: AP / NTB scanpix