Norge får mindre å rutte med framover, var budskapet fra finansminister SIv Jensen da hun la fram statsbudsjettet. Hvis kutt til frivillige organisasjoner er et ledd i regjeringas innstramminger, er det all mulig grunn til å riste på hodet.

Alle vet hva frivillighet betyr i Norge, og alle vet hvilken uvurderlig rolle frivillige organisasjoner spiller i det norske samfunnet. Kuttlisten som regjeringen nå presenterer, vil trolig bety èn ting: At vinninga går opp i spinninga relativt fort, og at samfunnet taper store penger og uvurderlige ressurser på lang sikt.

Statsminister Erna Solberg har gang på gang snakket mye og varmt om frivillighet. I dette bildet framstår landbruksminister Jon Georg Dales (Frp) kuttliste til 33 frivillige organisasjoner fra nyttår helt absurd. Det handler om organisasjoner innen landbruks- og matområdet, som 4H, Natur og Ungdom, Bygdeungdomslaget, Bondens Marked og Dyrebeskyttelsen. Verst rammes 4H, som mister 7,1 millioner kroner årlig. Den populære barne- og ungdomsorganisasjonen settes nærmest ut av spill.

En annen organisasjon som rammes er «Matvett», som i sommer inngikk en avtale med blant annet matvarekjedene og klima- og miljødepartementet, med mål om å halvere matsvinnet i Norge. Nå kutter Dale også støtten til denne organisasjonen, noe som fikk klima- og miljøminister Vidar Helgesen til å rykke ut med full brannslukking mandag. Det hele framsto nærmest parodisk på Dagsrevyen, der den ene statsråden kutter og den andre slukker brann og mener det er en misforståelse.

Vi håper hele kuttlisten til Dale er en misforståelse. Mange samfunnsområder er tuftet på frivillig innsats. Mange oppgaver gjøres rett og slett bedre og utføres mer effektivt av frivillige og engasjerte mennesker. Statens oppgave må være å legge best mulig til rette for dette. Det er god samfunnsøkonomi. Kuttlisten som nå presenteres er det motsatte.

Nå framstår denne regjeringen nådeløs mot mennesker som jobber frivillig for dyrevern, miljø, landbruk og mot uetisk kasting av mat i Norge. At den samme regjeringen verner den meget omstridte organisasjonen Human Rights Service, som får 1,8 millioner kroner neste år, setter Dales kuttlister i et enda verre lys. Dette kan Erna Solbergs regjering umulig stå for med rak rygg.

Det er helt sikkert fornuftig å rydde mer i vilkårene for hvem og hva som skal få offentlig støtte. Men å kutte hånden av en rekke frivillige organisasjoner som kan dokumentere sin samfunnsnytte, er å starte i feil ende.

Minileden: Villmark

Gaupe tok sau på Finnsnes. Elgokser i full slåsskamp i Finnfjordbotn.

Slik går dagene her i villmarka.