KrF har

unektelig noen utfordringer når snittet på målingene har sunket gradvis fra 4,5 prosent i mars til 4,1 nå i juli. Med én tiendedel over sperregrensen måneden før valgkampstart kan spørsmålet om regjeringssamarbeid fort bli et uaktuelt tema. Men enn så lenge vil mye av oppmerksomheten gjelde nettopp hva slags regjering KrF vil støtte dersom landsmøtevedtaket om en Høyre/sentrum-regjering ikke skulle la seg gjennomføre, noe som per nå virker ganske sannsynlig. Kjell Ingolf Rogstad, partiets nye nestleder med status som stigende stjerne, ble tidligere denne uken sitert på å utelukke en løsning sammen med Ap — mens partileder Knut Arild Hareide holder bakdøren på gløtt.

Påfølgende presiseringer fra Ropstads side var ment å dempe inntrykket av sprik i ledelsen, men hans uttalelse om at det vil være uklokt å samarbeide med en erklært motstander, synes å stå ved makt. Spriket er uansett en realitet, og det er tydeligere blant partiets velgere. Og Ropstad har etter alt å dømme rett i at kjernevelgerne — partiets grunnfjell — utgjør den generelt største utfordringen foran valget. Dette grunnfjellet er nemlig nær halvert siden inngangen til dette århundret.

I Vårt Land i går henter valgforsker Bernt Aardal frem statistikk som viser at KrFs oppslutning blant medlemmer av kristelige organisasjoner og foreninger har vært helt nede i 25 prosent, mens Ap og Høyre har løftet seg opp mot samme nivå i denne velgergruppen. Frp, som lenge var ansett som den største utfordreren, har her tapt terreng igjen de siste årene. Som Aardal påviser kan imidlertid minipartier av typen Partiet De Kristne i enkelte fylker, som Rogaland, oppnå nok stemmer, ikke til å komme inn på Stortinget, men til å hindre KrF-kandidaten i å gjøre det.

Som en hovedårsak til at velgergrunnfjellet smuldrer opp for KrF, pekes det på et økende meningsmangfold i spørsmål som har vært rubrisert som ”klassisk kristne”. Også et parti med appell til de troende, kan rammes av troløse velgere. En formelt ikke-eksisterende Plan B i regjeringsspørsmålet vil ha sprengkraft blant de gjenværende kjernevelgerne. Og regjeringsspørsmålet er neppe noen vinnersak for KrF i jakten på et nytt og mer stabilt velgergrunnfjell.

Minilederen: Hard medfart

NRK kommer dårlig ut i Nord-Norge etter en ny måling utført av Ipsos MMI for Dagbladet .

Aner vi et nytt konsept: Misfornøyde nordlendinger minutt for minutt.